MCQ for Class 7 Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. At what age did the boy in Samoa join older boys for learning outdoor jobs?

(a) 5 years
(b) 9 years
(c) 11 years
(d) 13 years

Answer: (b) 9 years


Q2. Whose work is devalued?

(a) Men
(b) Women
(c) Both (a) and (b)

Answer: (b) Women


Q3. __ is a sense of self-awareness of who one is.

(a) Reputation
(b) Dignity
(c) Self concept
(d) Identity

Answer: (d) Identity


Q4. Which method was adopted by the women?s movement to fight for the women’s right

(a) Violence
(b) Campaigning
(c) Harassment
(d) War

Answer: (b) Campaigning


Q5. What did girls in Samoa learn after the age of fourteen years?

(a) How to weave baskets
(b) How to grow plantation
(c) Special cooking
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q6. Which of the following is not a toy of the girls?

(a) Guns
(b) Kitchen set
(c) Doll

Answer: (a) Guns


Q7. On which day, International Women’s Day is celebrated

(a) 8 July
(b) 8 August
(c) 8 March
(d) 8 June

Answer: (c) 8 March


Q8. This term is commonly used to describe the women’s work situation. It has emerged from a recognition that women typically labour both inside the home (housework) -and outside.

(a) Double-work
(b) Double-labour
(c) Double-burden
(d) Double-recognition

Answer: (c) Double-burden


Q9. From which class did the girls and boys go to separate school in M.P.?

(a) Class IV onwards
(b) Class VI onwards
(c) Class VII onwards
(d) Class XI onwards

Answer: (a) Class IV onwards


Q10. Why the wages of the domestic workers are very low?

(a) Work done by they are lesser in value
(b) They do unpaid jobs
(c) There is not much demand of their work
(d) None of these

Answer: (a) Work done by they are lesser in value


Q11. Chaitanya Bhagabat is about the

(a) life of a politician
(b) life of a teacher
(c) life of a rich men
(d) life of a saint

Answer: (d) life of a saint


Q12. At what age did the boys of Samoan join older boys for learning outdoor jobs

(a) 6
(b) 9
(c) 13
(d) 10

Answer: (b) 9


Q13. The roles of men and women are:

(a) equally valued
(b) not equally valued
(c) of same status
(d) none of these

Answer: (b) not equally valued


Q14. Samoa island is located in:

(a) Atlantic Ocean
(b) Pacific Ocean
(c) Indian Ocean

Answer: (b) Pacific Ocean


Q15. What percent of working women in India are engaged in agricultural work?

(a) 84.8
(b) 82.5
(c) 81.7
(d) 83.6

Answer: (d) 83.6


Q16. Which was a very important activity on the Samoan islands?

(a) Quarrying
(b) Fishing
(c) Mining
(d) Dairy farming

Answer: (b) Fishing


Q17. What was the most important activity on an Island of Samoa in 1920s?

(a) Fishing
(b) Farming
(c) Household work
(d) None of these

Answer: (a) Fishing


Q18. Girls in Samoan are free when they become:

(a) Adult
(b) Married
(c) Teenagers

Answer: (c) Teenagers


Q19. It refers to a range of tasks related to looking after and nurturing. Besides physical tasks, they also involve a strong emotional aspect.

(a) Care-giving
(b) Care-looking
(c) Double-giving
(d) Physical-giving

Answer: (a) Care-giving


Q20. The government has passed laws that make it mandatory for organisations that have more than __ employees to provide cr-che facilities.

(a) 40 men
(b) 40 women
(c) 30 men
(d) 30 women

Answer: (d) 30 women


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment