MCQ for Class 7 Civics Chapter 3 How the State Government Works with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. A political party whose MLAs have won more than half the number of constituencies in a state can be said to be in a

(a) majority
(b) minority
(c) opposition
(d) all of these

Answer: (a) majority


Q2. How many assembly constituencies Himachal Pradesh has?

(a) 56
(b) 68
(c) 67

Answer: (b) 68


Q3. The MLAs belong to the ruling party will elect their leader who will become the

(a) Chief Minister
(b) Chief Justice
(c) President
(d) Governor

Answer: (a) Chief Minister


Q4. Costa Rican government believes that a country has

(a) to be healthy for its development and pays a lot of attention to the health of its people
(b) to be wealthy for its development and pays a lot of attention to the earning more profit by way export
(c) to spent money on political activities
(d) to spend money on military to increase their power

Answer: (a) to be healthy for its development and pays a lot of attention to the health of its people


Q5. Who becomes the Chief Minister?

(a) Leader of winning party
(b) Leader of losing party
(c) Prime Minister of the country
(d) President of the country

Answer: (a) Leader of winning party


Q6. An MLA is elected by the:

(a) People
(b) Government
(c) Chief minister

Answer: (a) People


Q7. It is a political organisation that subscribes to a particular ideology and seeks to attain political power

(a) Organisational Party
(b) Political Party
(c) Subscriber Party
(d) Ideology Party

Answer: (b) Political Party


Q8. What name is the elected representative who are not the members of the ruling party

(a) MLAs
(b) Independent candidates
(c) Opposition
(d) Majority

Answer: (c) Opposition


Q9. Who is the head of a Legislative Assembly?

(a) Minister
(b) MLA
(c) Chief Minister
(d) All of these

Answer: (c) Chief Minister


Q10. Who appoints the chief minister and other minister?

(a) Prime minister
(b) MLA
(c) Governor

Answer: (c) Governor


Q11. According to UNICEF, more than __ children die every year in India from preventable infections

(a) three million
(b) two lacs
(c) three lacs
(d) two million

Answer: (d) two million


Q12. According to our Constitution, it is the primary duty of the government to ensure

(a) the welfare of the people and provide health care facilities to all
(b) the welfare of the doctors and provide health care facilities to in rural areas
(c) the welfare of the women and provide health care facilities in urban areas
(d) the welfare of the women and provide health care facilities to all

Answer: (a) the welfare of the people and provide health care facilities to all


Q13. What is the full form, of MLA?

(a) Member of Law Authority
(b) Member of Legislative Assembly
(c) Minister of Law Abiding Authority
(d) None of these

Answer: (b) Member of Legislative Assembly


Q14. The head of the executive is:

(a) Governor
(b) Minister
(c) Chief minister

Answer: (c) Chief minister


Q15. This refers to foreigners who come to this country specifically for medical treatment at hospitals that offer world class facilities at a lower cost than what they would have to pay in their own countries.

(a) Hospital Tourist
(b) Foreign Tourist
(c) Medical Tourist
(d) Treatment Tourist

Answer: (c) Medical Tourist


Q16. Two houses of state legislature in India are

(a) Legislature Lok and Legislative Rajya
(b) Legislature Lok and Legislative assembly
(c) Legislature council and Legislative Rajya
(d) Legislature council and Legislative assembly

Answer: (d) Legislature council and Legislative assembly


Q17. MLAs are elected by

(a) the people
(b) Members of Parliament
(c) selected representatives
(d) all of these

Answer: (a) the people


Q18. Government works at levels:

(a) 4
(b) 3
(c) 2

Answer: (b) 3


Q19. Who have real authority in a country

(a) President
(b) Prime Minister
(c) People
(d) Governor

Answer: (c) People


Q20. __ refers to the provision of health facilities from door to door by health workers in rural areas

(a) Door clinic
(b) Moving clinic
(c) Transfer clinic
(d) Mobile clinic

Answer: (d) Mobile clinic


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment