MCQ for Class 7 Civics Chapter 2 Role of the Government in Health with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. How much percentage of all communicable diseases are water borne?

(a) 11%
(b) 21%
(c) 31%
(d) 50%

Answer: (b) 21%


Q2. The services that are easily available in rural areas is:

(a) Public services
(b) Private services
(c) None

Answer: (a) Public services


Q3. PHC stands for

(a) Primary Hospital Centres
(b) Primary Healthcare Centres
(c) Public Healthy Centres
(d) Prime Human Centres

Answer: (b) Primary Healthcare Centres


Q4. The __ is a chain of health centres and hospitals run by the government

(a) Urban health service
(b) Public health service
(c) Private health service
(d) Rural health service

Answer: (b) Public health service


Q5. Which one of the following is a communicable disease?

(a) Headache
(b) Cancer
(c) Sore Throat
(d) Diarrhoea

Answer: (d) Diarrhoea


Q6. In 1996 the state that gave 40% of the entire state budget to Panchayats is:

(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Kerala

Answer: (c) Kerala


Q7. These are diseases that are spread from one person to another in many ways such as through water, food, air, etc.

(a) Non-Communicable disease
(b) Germs disease
(c) Bacteria disease
(d) Communicable disease

Answer: (d) Communicable disease


Q8. Healthcare facilities divided in two categories

(a) Public and Private
(b) Rural and Urban
(c) Primary and Secondary
(d) Small and Large

Answer: (a) Public and Private


Q9. Which type of healthcare facility is costly?

(a) Private
(b) Public
(c) Both
(d) Both are same

Answer: (a) Private


Q10. Health care is divided into:

(a) 6 categories
(b) 2 categories
(c) 3 categories

Answer: (b) 2 categories


Q11. What was the original full name of UNICEF

(a) United Nations International Children’s Emergency Fund
(b) Union Nations International Children’s Education Facility
(c) Union Nations International Children’s Emergency Facility
(d) United Nations International Children’s Education Fund

Answer: (a) United Nations International Children’s E


Q12. WHO stands for

(a) Whole Health Organised
(b) Working Healthy Organisation
(c) World Health Organisation
(d) Working Healthy Organised

Answer: (c) World Health Organisation


Q13. On which of the following does our good health depend?

(a) Clean drinking water
(b) Pollution-free environment
(c) Hygienic food
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q14. Costa Rica is a country in:

(a) Europe
(b) South America
(c) North America

Answer: (b) South America


Q15. PBKMS stands for

(a) Paschim Banga Khet Mazdoor Samity
(b) Paschim Banga Khalian Mazdoori Sangh
(c) Primary Banga Khet Mazdoori Samity
(d) Primary Banga Khalian Mazdoor Sangh

Answer: (d) Primary Banga Khalian Mazdoor Sangh


Q16. Health means

(a) Our ability of remaining free from fever
(b) Our ability to remain free of illness and injuries
(c) Our ability of not having any disease
(d) Our ability of remaining free from any injuries

Answer: (b) Our ability to remain free of illness and injuries


Q17. What should be changed weekly to avoid breeding of mosquitoes’?

(a) T.V. sets
(b) Water in coolers
(c) Roof tops
(d) None of these

Answer: (b) Water in coolers


Q18. The healthiest country in the American continent is:

(a) Brazil
(b) Canada
(c) Costa Rica

Answer: (c) Costa Rica


Q19. In which year the Kerala government made some major changes in the state. Forty per cent of the entire state budget was given to panchayats

(a) 1995
(b) 1996
(c) 1998
(d) 1997

Answer: (b) 1996


Q20. If a hospital cannot provide timely medical treatment to a person, it means that which right is violated

(a) Right to Medical treatment
(b) Right to Information
(c) Right to Health
(d) Right to Life

Answer: (d) Right to Life


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment