MCQ for Class 7 Civics Chapter 10 Struggle for Equality with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Deficiency of what makes difficulties for poors to establish their business?

(a) Deficiency of money to buy good resources
(b) Deficiency of efforts
(c) Deficiency of skills
(d) Deficiency of time

Answer: (a) Deficiency of money to buy good resources


Q2. The government gave rights for ……………. in Tawa reservoir.

(a) Fishing
(b) Hunting
(c) Grazing cattle

Answer: (a) Fishing


Q3. _ have been employed to cook the meal for school children in Mid day meal scheme

(a) Educated women
(b) Dalit men
(c) Dalit women
(d) None of these

Answer: (c) Dalit women


Q4. Mainly the domestic workers have to face

(a) love of owner
(b) insult of owner
(c) respect of owner
(d) none of these

Answer: (b) insult of owner


Q5. The Tawa Dam was completed in:

(a) 1958
(b) 1978
(c) 1968

Answer: (b) 1978


Q6. Why do you think Omprakash Valmiki was being treated unequally by his teacher

(a) He was ugly
(b) He was very naughty
(c) He was very poor
(d) He was a Dalit boy

Answer: (d) He was a Dalit boy


Q7. What is the major reason of inequality?

(a) Poverty
(b) Religion
(c) Casteism
(d) None of these

Answer: (a) Poverty


Q8. When persons are treated unequally, their _ is violated

(a) Sovereignty
(b) Justice
(c) Dignity
(d) Fraternity

Answer: (c) Dignity


Q9. Universal adult franchise is based on the idea of

(a) Fraternity
(b) Liberty
(c) Equality
(d) Justice

Answer: (c) Equality


Q10. Who hold the highest power and subjugate others

(a) Politicians
(b) Each one of us
(c) Dalit
(d) President

Answer: (b) Each one of us


Q11. Which is full of examples of persons who have come together to fight against inequality and for issues of justice?

(a) Geography
(b) Economics
(c) History
(d) Biology

Answer: (c) History


Q12. The Madhya Pradesh government accepted the demand of the TMS in the year:

(a) 1997
(b) 1988
(c) 1979

Answer: (a) 1997


Q13. Following provisions has been mentioned in our constitution except

(a) No person can be discriminated against on the basis of their religion, race, caste, place of birth
(b) Every person has access to all public
(c) Untouchability has not been abolished
(d) Every person is equal before the law

Answer: (c) Untouchability has not been abolished


Q14. What makes people of India equal?

(a) Religion
(b) Sex
(c) Vote
(d) None of these

Answer: (c) Vote


Q15. A ……………. is an artificial lake where water is collected and kept in quantity for use.

(a) Dam
(b) Tank
(c) Reservoir

Answer: (c) Reservoir


Q16. __ is a key feature of democracy and influences all aspects of its functioning.

(a) Fraternity
(b) Liberty
(c) Justice
(d) Equality

Answer: (d) Equality


Q17. Which of the following creates difficulty for poor people?

(a) Privatisation
(b) Casteism
(c) Sex distribution
(d) All of these

Answer: (a) Privatisation


Q18. The poor are deprived in India, because of:

(a) Poverty and lack of resources;
(b) Illiteracy and resources;
(c) Their agricultural work

Answer: (a) Poverty and lack of resources;


Q19. Which of the following is not the limitation of building dams

(a) Thousands of people are displaced
(b) Forest area are cleared
(c) Wild animals suffer
(d) Helpful in irrigation

Answer: (d) Helpful in irrigation


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment