Class 7 Civics Chapter 1 On Equality MCQ Questions with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. What is NOT the element of equality?

(a) Justice
(b) Religion
(c) Wealth
(d) Health

Answer: (b) Religion


Q2. Dalit means:

(a) Low
(b) High
(c) Broken

Answer: (c) Broken


Q3. It states that every adult in a country, irrespective of their wealth and the communities she/he belongs to, has one vote

(a) Universe Adulthood Franchise
(b) Universe Adult Franchisezes
(c) Universal Adult Franchisezes
(d) Universal Adult Franchise

Answer: (d) Universal Adult Franchise


Q4. A dam is

(a) Built across a river at sites where one can collect a lot of water
(b) ​Built across a plateau at sites where one can collect a lot of water
(c) Built across a mountain at sites where one can collect a lot of water
(d) Built across a plain at sites where one can collect a lot of water

Answer: (a) Built across a river at sites where one can collect a lot of water


Q5. Whose autobiography is ‘Joothan’?

(a) Omprakash Valmiki’s
(b) Atal Bihari Vajpayee’s
(c) Mahatma Gandhi’s
(d) Pt. Jawaharlal Nehru’s

Answer: (a) Omprakash Valmiki’s


Q6. Universal Adult Franchise gives:

(a) Political equality
(b) Social equality
(c) Economic equality

Answer: (a) Political equality


Q7. One of the more common forms of inequality in India is the

(a) Sati system
(b) Dowry system
(c) Poverty
(d) Caste system

Answer: (d) Caste system


Q8. What is similarity among Kanta, Ansari’s and Melani?

(a) They all were African-American
(b) ​They all were treated equally
(c) They all were treated unequally
(d) They all were members of TMS

Answer: (c) They all were treated unequally


Q9. What did the headmaster ask Omprakash Valmiki to do?

(a) To bring a glass of water
(b) To sweep the school playground
(c) To teach the students
(d) None of these

Answer: (b) To sweep the school playground


Q10. In the late 1950s Civil Right Movement takes place in

(a) USA
(b) Canada
(c) India

Answer: (b) Canada


Q11. Which Article in Indian Constitution defines equality and prohibits any kind of social discrimination?

(a) Article 10
(b) Article 12
(c) Article 15
(d) Article 21

Answer: (c) Article 15


Q12. TMS stands for

(a) Tehri Matsya System
(b) Transcranial magnetic stimulation
(c) Tawa Matsya Sangh
(d) None of the above

Answer: (c) Tawa Matsya Sangh


Q13. What does democracy mean?

(a) Equal right to vote
(b) Unequal right to vote
(c) Discrimination
(d) All of these

Answer: (a) Equal right to vote


Q14. Universal adult franchise provides:

(a) Right to vote to citizens above 18 years
(b) Right to study
(c) Right to stand in election

Answer: (a) Right to vote to citizens above 18 years


Q15. Where has the Mid day Meal scheme being started?

(a) In Government Offices
(b) In Private Schools
(c) In Income tax Department
(d) In Government Schools

Answer: (d) In Government Schools


Q16. Which of the following is the work of Om Prakash Valmiki

(a) Joothan
(b) Gaban
(c) Godan
(d) Jothan

Answer: (a) Joothan


Q17. According to Universal Adult Franchise every adult has:

(a) No vote
(b) one vote
(c) multiple vote
(d) All of these

Answer: (b) one vote


Q18. In the late 1950s, a movement took place in USA for the equal rights of African-American. It was:

(a) Civil movements
(b) Rights movement
(c) Civil rights movement

Answer: (c) Civil rights movement


Q19. African-Americans are discriminated against in

(a) South America
(b) Africa
(c) USA
(d) Australia

Answer: (c) USA


Q20. Right to vote in India is known as

(a) Universal Adult Franchise
(b) Right to politician
(c) Adult Voting power
(d) Right to Single vote

Answer: (a) Universal Adult Franchise


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment