MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 14 Water with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 14 Water with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Water Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.


Question 1.

Which one is a process in which water changes into vapours in atmosphere?
(a) Evaporation
(b) transpiration
(c) Precipitation
(d) condensation

Answer: (a) Evaporation


Question 2.

Potable water is
(a) ocean water
(b) groundwater at selected places
(c) river water
(d) ponds water

Answer: (b) groundwater at selected places


Question 3.

How much percentage of water does a human body contains?
(a) 60%
(b) 70%
(c) 80%
(d) 90%

Answer: (b) 70%


Question 4.

Water is used for
(a) bathing
(b) cooking
(c) drinking
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Question 5.

How much water is required to produce a page of book ?
(a) About 2 glasses
(b) About 14 glass
(c) About 1 glass
(d) About 3 glasses

Answer: (a) About 2 glasses


Question 6.

Dew is the
(a) Melting of ice on mountain peaks
(b) Freezing of water in river and ponds
(c) Condensation of water vapour in atmosphere
(d) Condensation of water vapour near the earth surface

Answer: (d) Condensation of water vapour near the earth surface


Question 7.

Potable water is
(a) ocean water
(b) groundwater at selected places
(c) river water
(d) ponds water

Answer: (b) groundwater at selected places


Question 8.

Which is not a part of water cycle?
(a) Cloud formation
(b) Rain
(c) Drinking by animals
(d) Sun

Answer: (c) Drinking by animals


Question 9.

Water is used for
(a) bathing
(b) cooking
(c) drinking
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Question 10.

The water in oceans cannot be used because
(a) it is salty
(b) it is harmful
(c) it is toxic
(d) it is acidic

Answer: (a) it is salty


Question 11.

Where water in taps comes from:
(a) River
(b) Wells
(c) Lake
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 12.

Envelop of air around the earth is called
(a) Atmosphere
(b) Food chain
(c) Biosphere
(d) Ecosystem

Answer: (a) Atmosphere


Question 13.

During transpiration, plants lose water in form of
(a) Liquid water
(b) Water vapour
(c) Ice water
(d) Cold water

Answer: (b) Water vapour


Question 14.

Which is a result of condensation of water vapours?
(a) Rain
(b) Snowfall
(c) Hail
(d) Tiny water droplets

Answer: (d) Tiny water droplets


Question 15.

The water in oceans cannot be used because
(a) it is salty
(b) it is harmful
(c) it is toxic
(d) it is acidic

Answer: (a) it is salty


Question 16.

The place where underground water comes out on the surface of earth on its own is called
(a) rainwater
(b) spring
(c) sea level
(d) glacier

Answer: (b) spring


Question 17.

The place where underground water comes out on the surface of earth on its own is called
(a) rainwater
(b) spring
(c) sea level
(d) glacier

Answer: (b) spring


Question 18.

What part of earth is covered with water ?
(a) One-third
(b) Two-third
(c) Half
(d) None of these

Answer: (b) Two-third


Question 19.

The process of changing water vapour into water is called
(a) Condensation
(b) Sedimentation
(c) Evaporation
(d) Boiling

Answer: (a) Condensation


Question 20.

Potable water is
(a) ocean water
(b) groundwater
(c) river water
(d) pond water

Answer: (b) groundwater


Question 21.

Where do we find most of the water on earth ?
(a) Oceans
(b) Seas
(c) Wells
(d) Both (a) and (b)

Answer: (d) Both (a) and (b)

Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Food Where Does It Come From Class 6 MCQ
Chapter 2: Components of Food Class 6 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 6 MCQ
Chapter 4: Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQ
Chapter 5: Separation of Substances Class 6 MCQ
Chapter 6: Changes Around Us Class 6 MCQ
Chapter 7: Getting to Know Plants Class 6 MCQ
Chapter 8: Body Movements Class 6 MCQ
Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQ Questions
Chapter 10: Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQ Questions
Chapter 11: Light Shadows and Reflection Class 6 MCQ Questions
Chapter 12: Electricity and Circuits Class 6 MCQ Questions
Chapter 13: Fun with Magnets Class 6 MCQ Questions
Chapter 14: Water Class 6 MCQ Questions
Chapter 15: Air Around Us Class 6 MCQ Questions
Chapter 16: Garbage In Garbage Out Class 6 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment