MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms and Their Surroundings with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms and Their Surroundings with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.


Question 1.

Which one of the following statements is correct?
(a) Several kinds of plants and animals may share the same habitat.
(b) All the animals and plants in a habitat are adopted to it.
(c) Both the statements are correct.
(d) None of these is correct.

Answer: (c) Both the statements are correct.


Question 2.

An irreversible change in the size, weight and volume of living organisms accompanied by increase in number of cells are known as:
(a) Cells
(b) Movement
(c) Growth
(d) Life span

Answer: (c) Growth


Question 3.

Bacteria and fungus are examples for __
(a) Producers
(b) Consumers
(c) Decomposers
(d) None of these

Answer: (c) Decomposers


Question 4.

Which one of the following statements is correct?
(a) Several kinds of plants and animals may share the same habitat.
(b) All the animals and plants in a habitat are adopted to it.
(c) Both the statements are correct.
(d) None of these is correct.

Answer: (c) Both the statements are correct.


Question 5.


Living things have specific:
(a) Cells
(b) Movement
(c) Growth
(d) Life span

Answer: (d) Life span


Question 6.

Living things need energy to
(a) grow
(b) play
(c) exercise
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Question 7.

Which of the following is not the characteristic of a living thing?
(a) Growth
(b) Movement
(c) Do not need food
(d) Respiration

Answer: (c) Do not need food


Question 8.

The body structure of a camel which helps it to survive in:
(a) Desert conditions
(b) Forest conditions
(c) Sea conditions
(d) Mountain conditions

Answer: (a) Desert conditions


Question 9.

The removal of waste substances from the body is called
(a) reproduction
(b) respiration
(c) breathing
(d) excretion

Answer: (d) excretion


Question 10.

Which is not an abiotic component of environment?
(a) Soil
(b) Bacteria
(c) Water
(d) Air

Answer: (b) Bacteria


Question 11.

Respiration in aquatic animals occurs by
(a) lungs
(b) gills
(c) nostrils
(d) legs

Answer: (b) gills


Question 12.

__ is the structural and functional unit of all living things.
(a) Matter
(b) Cell
(c) Organs
(d) Tissue

Answer: (b) Cell


Question 13.

…………….. are plants growing in hot and dry places.
(a) Heterotrophs
(b) Xerophytes
(c) Autotrophs
(d) None of these

Answer: (b) Xerophytes


Question 14.

Which one of these animals can live on land as well as in water?
(a) Deer
(b) Giraffe
(c) Frog
(d) Fox

Answer: (c) Frog


Question 15.


Which one of the following is not terrestrial habitat?
(a) Soil
(b) Tree
(c) Ocean
(d) Desert

Answer: (c) Ocean


Question 16.

What happens if we don’t take food for a longer period ?
(a) We feel tired
(b) We feel strong
(c) We feel creative
(d) Both (a) and (c)

Answer: (a) We feel tired


Question 17.

Which of the following aquatic plants grows completely submerged in water?
(a) Water hyacinth
(b) Hydrilla
(c) Water lily
(d) Lotus

Answer: (b) Hydrilla


Question 18.

Which is an aquatic adaptation?
(a) Streamlined body
(b) Light and hollow bones
(c) Hair on body
(d) Gills

Answer: (a) Streamlined body


Question 19.

Science of study of living things is called _
(a) Botany
(b) Biology
(c) Zoology
(d) None of these

Answer: (b) Biology


Question 20.

…………….. are plants growing in hot and dry places.
(a) Heterotrophs
(b) Xerophytes
(c) Autotrophs
(d) None of these

Answer: (b) Xerophytes

Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Food Where Does It Come From Class 6 MCQ
Chapter 2: Components of Food Class 6 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 6 MCQ
Chapter 4: Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQ
Chapter 5: Separation of Substances Class 6 MCQ
Chapter 6: Changes Around Us Class 6 MCQ
Chapter 7: Getting to Know Plants Class 6 MCQ
Chapter 8: Body Movements Class 6 MCQ
Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQ Questions
Chapter 10: Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQ Questions
Chapter 11: Light Shadows and Reflection Class 6 MCQ Questions
Chapter 12: Electricity and Circuits Class 6 MCQ Questions
Chapter 13: Fun with Magnets Class 6 MCQ Questions
Chapter 14: Water Class 6 MCQ Questions
Chapter 15: Air Around Us Class 6 MCQ Questions
Chapter 16: Garbage In Garbage Out Class 6 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment