MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 8 Body Movements with Answers

CBSE Class 6 Science Body Movements MCQs Set A with answers available in Pdf for free download. The MCQ Questions for Class 6 Science with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 6 by CBSE, NCERT and KVS. Multiple Choice Questions are an important part of exams for Grade 6 Science and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise MCQs for NCERT Class 6 Science and also download more latest study material for all subjects


Question 1.

Skeleton of human body is made up of
(a) bones
(b) cartilage
(c) both bones and cartilage
(d) None of these

Answer: (c) both bones and cartilage


Question 2.

Human skeleton comprises
(a) skull and backbone
(b) ribs and breast bone
(c) shoulder and hip bones

Answer: (d) All of these


Question 3.

A snail moves by its muscular
(a) Wings
(b) Foot
(c) Fins
(d) None of these

Answer: (b) Foot


Question 4.

The bones in our body also form a frame work to give shape to our body. This frame work is called __.
(a) Spine
(b) Skeleton
(c) Pelvic girdle
(d) Sternum

Answer : (B) Skeleton


Question 5.

A cockroach has ————– pair of legs.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) One

Answer : (b) Three


Question 6.

A Skeletal System consists of __
(a) Bones and muscles
(b) Muscles and nerves
(c) Bones and nerves
(d) Bones and cartilages

Answer: (d) Bones and cartilages


Question 7.

Fixed joints are found in
(a) lower jaw
(b) skull
(c) hands
(d) hip bone

Answer: (b) skull


Question 8.

The skull covers and protects the
(a) Eyes
(b) Nose
(c) Brain

Answer: (c) Brain


Question 9.


(a) Legs, walk
(b) Wings, fly
(c) Whole body, slither
(d) Fins, swim

Answer : (C) Whole body, slither


Question 10.

How many bones are there in human skeleton?
(a) 300
(b) 200
(c) 206
(d) 306

Answer: (c) 206


Question 11.

Which of the skull bones are movable?
(a) Upper jaw
(b) Teeth
(c) Eye socket
(d) Lower jaw

Answer: (d) Lower jaw


Question 12.

A cockroach has ————– pair of legs.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) One

Answer: (b) Three


Question 13.

Fish swims by
(a) forming loops alternately on two sides of the body
(b) forming loops on single side
(c) somersalting
(d) alternate dipping and coming up

Answer: (a) forming loops alternately on two sides of the body


Question 14.

The pelvic bones together with the last two parts of the backbone from a large bony bowl called:
(a) Thigh bone
(b) Hip bone
(c) Knee bone
(d) Pelvis

Answer: (d) Pelvis


Question 15.

The joint which helps in rotating a body in all directions is called _
(a) Hinge joint
(b) Ball and Socket Joint
(c) Pivot joint
(d) Fixed Joint

Answer: (b) Ball and Socket Joint


Question 16.

The _ pairs of ribs make a cone shaped cage.
(a) 11
(b) 10
(c) 12
(d) none of these

Answer: (c) 12


Question 17.

Fixed joints are found in
(a) lower jaw
(b) skull
(c) hands
(d) hip bone

Answer: (b) skull


Question 18.

Muscular foot is a locomotary organ in
(a) snakes
(b) earthworm
(c) housefly
(d) snails

Answer: (a) snakes


Question 19.

How is pelvic bone formed ?
(a) By the fusion of three bones
(b) By the fusion of two bones
(c) By the fusion of four bones
(d) None of these

Answer: (a) By the fusion of three bones


Question 20.

The joints between the gum and teeth are:
(a) Fixed joints
(b) Synovial joints
(c) Cartilaginous joints
(d) Perfect joints

Answer: (a) Fixed joints

Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Food Where Does It Come From Class 6 MCQ
Chapter 2: Components of Food Class 6 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 6 MCQ
Chapter 4: Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQ
Chapter 5: Separation of Substances Class 6 MCQ
Chapter 6: Changes Around Us Class 6 MCQ
Chapter 7: Getting to Know Plants Class 6 MCQ
Chapter 8: Body Movements Class 6 MCQ
Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQ Questions
Chapter 10: Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQ Questions
Chapter 11: Light Shadows and Reflection Class 6 MCQ Questions
Chapter 12: Electricity and Circuits Class 6 MCQ Questions
Chapter 13: Fun with Magnets Class 6 MCQ Questions
Chapter 14: Water Class 6 MCQ Questions
Chapter 15: Air Around Us Class 6 MCQ Questions
Chapter 16: Garbage In Garbage Out Class 6 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment