MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Getting to Know Plants Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation


Question 1.


…………. is the part of the stem between two nodes.
(a) Node
(b) Midrib
(c) Internode
(d) Veins

Answer: (c) Internode


Question 2.

Which is an example of a shrub?
(a) Spinach
(b) Mango tree
(c) Tomato plant
(d) Lemon

Answer: (d) Lemon


Question 3.

Which of the following type of plants has thick, hard and woody stem?
(a) Climber
(b) Herb
(c) Shrub
(d) Creepers

Answer: (c) Shrub


Question 4.

The arrangement of leaves at a node is:
(a) Phyllotaxy
(b) Stamen
(c) Petals
(d) Sepals

Answer: (a) Phyllotaxy


Question 5.

The spines of cactus are
(a) Stipules
(b) Modified stem
(c) Tendrils
(d) Modified leaves

Answer: (d) Modified leaves


Question 7.

Which part of the plant anchors the plant firmly in the soil?
(a) Root
(b) Stem
(c) Both of these
(d) None of these

Answer: (a) Root


Question 8.

The presence of a thick and hard stem is a feature of __.
a. Herb
b. Shrub
c. Climber
d. Tree

Answer : D



Question 9.

The part of the stem in between two successive nodes is_______?
(a) Pistil
(b) Root
(c) Node
(d) Internode

Answer: (d) Internode


Question 10.

Which is not a part of a leaf?
(a) Petiole
(b) Lamina
(c) Veins
(d) Nodes

Answer: (d) Nodes


Question 11.

Most of the fruits have
(a) flowers
(b) leaves
(c) root leaves
(d) seeds

Answer: (d) seeds


Question 12.

Which part of the plant joins leaf and root ?
(a) Branches
(b) Buds
(c) Flowers

(c) Flowers



Question 13.

The spines of cactus are
(a) Stipules
(b) Modified stem
(c) Tendrils
(d) Modified leaves

Answer: (d) Modified leaves


Question 14.

The part of embryo that give rise to stem is called
(a) Plumule
(b) Radicle
(c) Hypocotyls
(d) Lenticels

Answer: (a) Plumule


Question 15.

Which of the following leaves have reticulate venation
a. Wheat
b. Tulsi
c. Maize
d. Grass

Answer : B Tulsi


Question 16.

Which of the following is not a part of a flower:
a. Sepals
b. Petals
c. Stamens
d. Leaves

Answer : D


Question 17.

The region of attachment of the leaf with the stem is called the —————-
(a) Leaf Base
(b) Lamina
(c) Leaf margin
(d) Petiole

Answer: (d) Petiole


Question 18.

Pollen grains are produced in________?
(a) Flower
(b) Ovaries
(c) Anthers
(d) Fruits

Answer: (c) Anthers


Question 19.

The branches of this root arise from a thick structure under the ground are:
(a) Taproot
(b) Fibrous roots
(c) Veins
(d) None of these

Answer: (a) Taproot


Question 20.

Male reproductive part of a flower is
(a) sepals
(b) pistil
(c) stamen
(d) petals

Answer: (c) stam

Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Food Where Does It Come From Class 6 MCQ
Chapter 2: Components of Food Class 6 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 6 MCQ
Chapter 4: Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQ
Chapter 5: Separation of Substances Class 6 MCQ
Chapter 6: Changes Around Us Class 6 MCQ
Chapter 7: Getting to Know Plants Class 6 MCQ
Chapter 8: Body Movements Class 6 MCQ
Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQ Questions
Chapter 10: Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQ Questions
Chapter 11: Light Shadows and Reflection Class 6 MCQ Questions
Chapter 12: Electricity and Circuits Class 6 MCQ Questions
Chapter 13: Fun with Magnets Class 6 MCQ Questions
Chapter 14: Water Class 6 MCQ Questions
Chapter 15: Air Around Us Class 6 MCQ Questions
Chapter 16: Garbage In Garbage Out Class 6 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment