MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 6 Changes Around Us with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 6 Changes Around Us with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Changes Around Us Class 6 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.


Question 1.

What are the changes that can be reversed called?
(a) Reversible changes
(b) Irreversible changes
(c) Contraction
(d) Evaporation

Answer: (a) Reversible changes


Question 2:

In general, on heating metals _
(a) Contract
(b) Expand
(c) Can expand or contract
(d) None of these

Answer: (b) Expand


Question 3.

Which of the following changes can be reversed?
(a) Raw egg to boiled egg
(b) Wet clothes to dry clothes
(c) Bud to flower
(d) Cow dung to biogas

Answer: (b) Wet clothes to dry clothes


Question 4.

Which of the following changes can be reversed?
(a) Raw egg to boiled egg
(b) Wet clothes to dry clothes
(c) Bud to flower
(d) Cow dung to biogas

Answer: (b) Wet clothes to dry clothes


Question 5.

A process in which an object becomes smaller or shrinks is called
(a) chemical change
(b) irreversible change
(c) contraction
(d) expansion

Answer: (c) contraction


Question 6.

Temperature at which a solid starts melting is called its
(a) melting point
(b) boiling point
(c) freezing point
(d) slow change

Answer: (a) melting point


Question 7.

The changes in which new substance is formed is called
(a) Temporary change
(b) Biological change
(c) Chemical change
(d) Physical change

Answer: (c) Chemical change


Question 8..

Which of the following changes cannot be reversed?
(a) Milk to paneer
(b) Cold milk to hot milk
(c) Yam to knitted sweater
(d) Wet clothes to dry clothes

Answer: (a) Milk to paneer


Question 9.

On heating metal rim
(a) expands
(b) contracts
(c) depends how much it is heated
(d) depends as the type of meted

Answer: (a) expands


Question 10.

The melting of gold is an example of:
(a) chemical change
(b) physical change
(c) chemical electrical
(d) physical magnetical

Answer: (b) physical change


Question 11.

Which of the following changes can be reversed?
(a) Cow dung to biogas
(b) Bud to flower
(c) Wet clothes to dry clothes
(d) Raw egg to boiled egg

Answer: (c) Wet clothes to dry clothes


Question 12.

Growth in size of the body of an organism is a
(a) Physical and permanent change
(b) Physical and temporary change
(c) Chemical and temporary change
(d) Chemical and permanent change

Answer: (a) Physical and permanent change


Question 13.

Metal rim is fixed to the wooden cart wheel by
(a) heating metal rim
(b) heating wooden wheel
(c) cooling metal rim
(d) cooling wooden wheel

Answer: (a) heating metal rim


Question 14.

Which one of the steps while burning a candle is not reversible?
(a) Melting of solid wax
(b) liquid wax changes into vapours
(c) Wax vapour bums into flame
(d) All of these

Answer: (c) Wax vapour bums into flame


Question 15.

A process in which liquid changes into vapour is called
(a) contraction
(b) evaporation
(c) melting
(d) freezing

Answer: (b) evaporation


Question 16.

Rusting of iron is an example of
(a) slow change
(b) fast change
(c) reversible change
(d) physical change

Answer: (a) slow change


Question 17.

Riya tore a sheet of paper into pieces and then burnt them. Identify the irreversible change taking place in the process.
(a) Tearing the sheet into pieces.
(b) Burning the pieces
(c) Both tearing and burning the pieces
(d) None of these

Answer: (c) Both tearing and burning the pieces


Question 18.

The change in which chemical properties of a substance change is called
(a) chemical change
(b) physical change
(c) heating
(d) pressure

Answer: (a) chemical change


Question 19.

Conversion of a solid to liquid by heating is called
(a) evaporation
(b) melting
(c) condensation
(d) freezing

Answer: (b) melting


Question 20.

Force can cause change in the
(a) size
(b) shape
(c) direction
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Food Where Does It Come From Class 6 MCQ
Chapter 2: Components of Food Class 6 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 6 MCQ
Chapter 4: Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQ
Chapter 5: Separation of Substances Class 6 MCQ
Chapter 6: Changes Around Us Class 6 MCQ
Chapter 7: Getting to Know Plants Class 6 MCQ
Chapter 8: Body Movements Class 6 MCQ
Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQ Questions
Chapter 10: Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQ Questions
Chapter 11: Light Shadows and Reflection Class 6 MCQ Questions
Chapter 12: Electricity and Circuits Class 6 MCQ Questions
Chapter 13: Fun with Magnets Class 6 MCQ Questions
Chapter 14: Water Class 6 MCQ Questions
Chapter 15: Air Around Us Class 6 MCQ Questions
Chapter 16: Garbage In Garbage Out Class 6 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment