MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Separation of Substances Class 6 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.


Question 1.

Butter is separated from milk by
(a) sedimentation
(b) filtration
(c) churning
(d) decantation

Answer: (c) churning


Question 2.

The method that is used to obtain pure salt from impure salt
(a) Decantation
(b) Evaporation
(c) Crystallization
(d) Condensation

Answer: (c) Crystallization


Question 3.

Butter is separated from milk by
(a) sedimentation
(b) filtration
(c) churning
(d) decantation

Answer: (c) churning


Question 4.

Mixtures need to be separated because
(a) to remove undesirable substances
(b) to get desirable substances
(c) to obtain highly pure substances
(d) all of the above

Answer: (d) all of the above


Question 5.

Butter is separated from milk by
(a) sedimentation
(b) filtration
(c) churning
(d) decantation

Answer: (c) churning


Question 6.

This harmful microbe in water causes typhoid and jaundice
(a) Virus
(b) Bacteria
(c) Algae
(d) Fungi

Answer: (b) Bacteria


Question 7.

This harmful microbe in water causes typhoid and jaundice
(a) Virus
(b) Bacteria
(c) Algae
(d) Fungi

Answer: (b) Bacteria


Question 8.

Filtration is a method to separate the components of a
(a) solution
(b) mixture of a liquid and an insoluble substance
(c) both (a) and (b)
(d) pure substance

Answer: (b) mixture of a liquid and an insoluble substance


Question 9.

The separation of grains from husk is done by the process of
(a) handpicking
(b) sieving
(c) winnowing
(d) threshing

Answer: (c) winnowing


Question 10.

Filtration is a method to separate the components of a
(a) solution
(b) mixture of a liquid and an insoluble substance
(c) both (a) and (b)
(d) pure substance

Answer: (b) mixture of a liquid and an insoluble substance


Question 11.

Which of the following is an example of a solid-in-gas mixture?
(a) Soil
(b) Smoke
(c) Moisture
(d) Dew

Answer: (b) Smoke


Question 12.

Which method is used to separate pebbles and stones from sand?
(a) Handpicking
(b) Winnowing
(c) Sieving
(d) Any of these

Answer: (c) Sieving


Question 13.

Filtration is a method to separate the components of a
(a) solution
(b) mixture of a liquid and an insoluble substance
(c) both (a) & (b)
(d) pure substance

Answer: (b) mixture of a liquid and an insoluble substance


Question 14.

Vinegar is a solution of acetic acid in water. What kind of mixture is vinegar?
(a) A homogeneous mixture of solid and liquid
(b) A heterogeneous mixture of liquid and liquid
(c) A homogeneous mixture of liquid and liquid
(d) A heterogeneous mixture of solid and liquid

Answer: (c) A homogeneous mixture of liquid and liquid


Question 15.

A solution of salt in water is a:
(a) Compound
(b) Heterogeneous solution
(c) Element
(d) Homogeneous solution

Answer: (d) Homogeneous solution


Question 16.

The process of conversion of water vapours into liquid is called
(a) condensation
(b) decantation
(c) sedimentation
(d) evaporation

Answer: (a) condensation


Question 17.

Petroleum contains
(a) petrol
(b) methanol
(c) oil
(d) water

Answer: (a) petrol


Question 18.

Threshing is done by
(a) beating
(b) bullocks
(c) machines
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Question 19.

Rain water is a kind of
(a) Saline water
(b) Distilled water
(c) Carbonated water
(d) Saturated water

Answer: (b) Distilled water


Question 20.

A mixture of ammonium chloride and sand is separated by
(a) evaporation
(b) decantation
(c) sublimation
(d) filtration

Answer: (c) sublimation


Question 21.

The components of a solution of sugar in water can be separated by
(a) filtration
(b) crystallisation
(c) decantation
(d) sedimentation

Answer: (b) crystallisation

Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Food Where Does It Come From Class 6 MCQ
Chapter 2: Components of Food Class 6 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 6 MCQ
Chapter 4: Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQ
Chapter 5: Separation of Substances Class 6 MCQ
Chapter 6: Changes Around Us Class 6 MCQ
Chapter 7: Getting to Know Plants Class 6 MCQ
Chapter 8: Body Movements Class 6 MCQ
Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQ Questions
Chapter 10: Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQ Questions
Chapter 11: Light Shadows and Reflection Class 6 MCQ Questions
Chapter 12: Electricity and Circuits Class 6 MCQ Questions
Chapter 13: Fun with Magnets Class 6 MCQ Questions
Chapter 14: Water Class 6 MCQ Questions
Chapter 15: Air Around Us Class 6 MCQ Questions
Chapter 16: Garbage In Garbage Out Class 6 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment