MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials Into Groups with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 6 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Question 1.

What makes the basis of sorting materials into groups?
(a) Similarities in their properties
(b) Differences in their properties
(c) Both similarities and differences in their properties
(d) All of these

Answer: (c) Both similarities and differences in their properties


Question 2.

Which one will show a metallic lustre?
(a) Any surface of a metal
(b) Freshly cut surface of a metal
(c) Freshly cut surface of non-metal
(d) Surfaces of all materials

Answer: (b) Freshly cut surface of a metal


Question 3.

Which of the following floats on water?
(a) Wax
(b) Marble
(c) Coin
(d) Eraser

Answer: (a) Wax


Question 4.

Which of the following is a matter?
(a) Air
(b) Steel
(c) Water
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 5.

Hardest known natural substance is
(a) Mercury
(b) Wood
(c) Gold
(d) Diamond

Answer: (d) Diamond


Question 6.

An oily thin paper sheet will be
(a) transparent
(b) translucent
(c) opaque
(d) cannot be predicted

Answer: (b) translucent


Question 7.

Which of the following is not a matter?
(a) Carbon
(b) Air
(c) Milk
(d) Sadness

Answer: (d) Sadness


Question 8.

Anything that has a mass and occupies space is called
(a) classification
(b) volume
(c) matter
(d) air

Answer: (c) matter


Question 9.

materials can be used for made up more than one things,
(a) Same
(b) Different
(c) Shiny
(d) None of these

Answer: (a) Same


Question 10.

Choose the opaque object from the following:
(a) Charcoal
(b) Air
(c) Glass
(d) Water

Answer: (a) Charcoal


Question 11.

Which of the following has a fixed shape?
(a) Iron
(b) Oxygen
(c) Milk
(d)

Answer: (a) Iron


Question 12.

Which of the following can be compressed easily?
(a) Stone
(b) Iron
(c) Steel
(d) Gas

Answer: (d) Gas


Question 13.

Chair, table and plough are made up of
(a) Plastic
(b) Iron
(c) Wood
(d) Paper

Answer: (c) Wood


Question 14.

Which object shines?
(a) Plastic toy
(b) Cotton shirt
(c) Steel spoon
(d) Stone piece

Answer: (c) Steel spoon


Question 15.

The process of grouping the things on the basis of similar properties is called
(a) roughness
(b) classification
(c) matter
(d) arrangement

Answer: (b) classification


Question 16.

The liquid that floats on water is
(a) milk
(b) coconut oil
(c) alcohol
(d) all of these

Answer: (b) coconut oil


Question 17.

An oily thin paper sheet will be
(a) transparent
(b) translucent
(c) opaque
(d) cannot be predicted

Answer: (b) translucent


Question 18.

Which of the following has reddish brown colour?
(a) Gold
(b) Copper
(c) Iron
(d) Brass

Answer: (c) Iron


Question 19.

Which gas is responsible for fizz in soft drinks?
(a) Oxygen
(b) Hydrogen
(c) Nitrogen
(d) Carbon dioxide

Answer: (d) Carbon dioxide


Question 20.

Transparent materials allow the light to pass through them
(a) partially
(b) completely
(c) sometimes only
(d) not at all

Answer: (b) completely

Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Food Where Does It Come From Class 6 MCQ
Chapter 2: Components of Food Class 6 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 6 MCQ
Chapter 4: Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQ
Chapter 5: Separation of Substances Class 6 MCQ
Chapter 6: Changes Around Us Class 6 MCQ
Chapter 7: Getting to Know Plants Class 6 MCQ
Chapter 8: Body Movements Class 6 MCQ
Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQ Questions
Chapter 10: Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQ Questions
Chapter 11: Light Shadows and Reflection Class 6 MCQ Questions
Chapter 12: Electricity and Circuits Class 6 MCQ Questions
Chapter 13: Fun with Magnets Class 6 MCQ Questions
Chapter 14: Water Class 6 MCQ Questions
Chapter 15: Air Around Us Class 6 MCQ Questions
Chapter 16: Garbage In Garbage Out Class 6 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment