MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Fibre to Fabric Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.


Question 1.

Which one of the following is a synthetic fibre?
(a) Nylon
(b) Rayon
(c) Polyester
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 2.

A single yarn is used to make a piece of fabric is:
(a) gimming
(b) spinning
(c) weaving
(d) knitting

Answer: (d) knitting


Question 3.

Which is a natural fibre?
(a) Silk
(b) Nylon
(c) Rayon
(d) All of these

Answer: (a) Silk


Question 4.

The process of retting is done to obtain
(a) wool
(b) jute
(c) cotton
(d) silk

Answer: (b) jute


Question 5.

A single yarn is used to make a piece of fabric is:
(a) gimming
(b) spinning
(c) weaving
(d) knitting

Answer: (d) knitting A single yarn is used to make a piece of fabric is knitting.


Question 6.

The seed of cotton is called
(a) Bolus
(b) Ginny
(c) Binola
(d) Silver

Answer: (c) Binola


Question 7.

Some fibres such as cotton, jute, silk and wool obtained from plants and animals are called:
(a) synthetic fibres
(b) natural fibres
(c) silver
(d) none of these

Answer:(b) natural fibres


Question 8.

Which one of the following is a synthetic fibre?
(a) Nylon
(b) Rayon
(c) Polyester
(d) All of these

Answer: (d) All of these
Explanation:


Question 9.

Which is a natural fibre?
(a) Silk
(b) Nylon
(c) Rayon
(d) All of these

Answer: (a) Silk


Question 10.

The clothes are made up of thinner and thinner strands called
(a) yam
(b) thread
(c) fibre
(d) fabric

Answer: (c) fibre


Question 11.

Separation of fibres of cotton from its seeds is known as
(a) weaving
(b) spinning
(c) knitting
(d) ginning

Answer: (d) ginning


Question 12.

Single yarn is used to make
(a) trousers
(b) shirt
(c) sweater
(d) kurta

Answer: (c) sweater


Question 13.

Some fibres made from chemical changes are called:
(a) synthetics fibres
(b) natural fibres
(c) silver
(d) none of these

Answer: (a) synthetics fibres


Question 14.

Rotting out of gummy spin of jute stem to separate fibres is:
(a) bobbins
(b) bailing
(c) retting
(d) none of these

Answer: (c) retting


Question 15.

Jute is obtained from the of plant.
(a) branches
(b) leaves
(c) stem
(d) none of these

Answer: (c) stem Jute is obtained from the stem of the plant.


Question 16.

Weaving of fabric is done in
(a) handlooms
(b) power looms
(c) both (a) and (b)
(d) takli

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 17.

Which of the following is a natural fibre?
(a) Silk
(b) Nylon
(c) Rayon
(d) All of these

Answer: (a) Silk


Question 18.

Jute is obtained from the of plant.
(a) branches
(b) leaves
(c) stem
(d) none of these

Answer: (c) stem Jute is obtained from the stem of the plant.


Question 19.

Sweater used in winter is made up of

(a) Cotton
(b) Jute
(c) Wool
(d) Silk

Answer: (c) Wool


Question 20.

‘Patsun’ is cultivated during the season.
(a) winter
(b) rainy
(c) summer
(d) none of these

Answer: (b) rainy Patsun is cultivated during the rainy season.


Question 21.

The right time to cut jute plants is
(a) matured stage
(b) before flowering stage
(c) flowering stage
(d) any time after flowering

Answer: (c) flowering stage


Question 22.

Which of the following is a plant fibre?
(a) Wool
(b) Silk
(c) Cotton
(d) Nylon

Answer: (c) Cotton


Question 23.

Weaving of fabric is done in
(a) handloom
(b) powerloom
(c) both (a) and (b)
(d) takli

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 24.

Jute fibres are obtaine from
(a) stem of jute plant
(b) seeds of jute plant
(c) fruit covering of jute plant
(d) roots of jute plant

Answer: (a) stem of jute plant


Question 25.

In which soil jute plant grow ?
(a) black soil
(b) loamy soil
(c) white soil
(d) alluvial

Answer: (d) alluvial Jute plant grown in alluvial soil.

Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Food Where Does It Come From Class 6 MCQ
Chapter 2: Components of Food Class 6 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 6 MCQ
Chapter 4: Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQ
Chapter 5: Separation of Substances Class 6 MCQ
Chapter 6: Changes Around Us Class 6 MCQ
Chapter 7: Getting to Know Plants Class 6 MCQ
Chapter 8: Body Movements Class 6 MCQ
Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQ Questions
Chapter 10: Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQ Questions
Chapter 11: Light Shadows and Reflection Class 6 MCQ Questions
Chapter 12: Electricity and Circuits Class 6 MCQ Questions
Chapter 13: Fun with Magnets Class 6 MCQ Questions
Chapter 14: Water Class 6 MCQ Questions
Chapter 15: Air Around Us Class 6 MCQ Questions
Chapter 16: Garbage In Garbage Out Class 6 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.


Leave a Comment