MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 2 Components of Food with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 2 Components of Food with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Components of Food Class 6 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well


Question 1.

A substance which is essential for maintaining life and growth is called
(a) nutrient
(b) starch
(c) scurvy
(d) vitamin

Answer: (a) nutrient


Question 2.

Carbohydrates are found in
(a) rice
(b) carrot
(c) lemon
(d) pulses

Answer: (a) rice


Question 3.

Which of the following is not a nutrient?
(a) Carbohydrates
(b) Fats
(c) Water
(d) Vitamins

Answer: (c) Water


Question 4.

Composition of fats are
(a) carbon, sulphur and hydrogen
(b) carbon, sulphur and nitrogen
(c) oxygen, nitrogen and hydrogen
(d) carbon, hydrogen and oxygen

Answer: (d) carbon, hydrogen and oxygen


Question 5.

Which of the following are ‘energy-giving foods’?
(a) Fats
(b) Carbohydrates
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these

Answer: (c) Both (a) & (b)


Question 6.

Ghee and butter are also called as
(a) vegetable fat
(b) animal fat
(c) mixed fat
(d) natural fat

Answer: (b) animal fat


Question 7.

Starch can be tested by using
(a) iodine solution
(b) caustic soda
(c) copper sulphate
(d) Fehling’s solution

Answer: (a) iodine solution


Question 8.

All the deficiency diseases can be prevented by
(a) cleanliness
(b) taking antibiotics
(c) vaccination
(d) taking balanced diet

Answer: (d) taking balanced diet


Question 9.

Which of the following nutrients helps us to fight diseases?
(a) Proteins
(b) Carbohydrates
(c) Vitamins
(d) Roughage

Answer: (c) Vitamins


Question 10.

Which of the following are ‘energy-giving foods’?
(a) Fats
(b) Carbohydrates
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these

Answer: (c) Both (a) & (b)


Question 11.

Ghee and butter are also called as
(a) vegetable fat
(b) animal fat
(c) mixed fat
(d) natural fat

Answer: (b) animal fat


Question 12.

Protein helps us in
(a) body building
(b) making skin soft
(c) building immunity
(d) none of these

Answer: (a) body building


Question 13.

Which carbohydrate is present in sugar cane?
(a) Simple carbohydrate
(b) Complex carbohydrate
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these

Answer: (a) Simple carbohydrate


Question 14.

Which of the following are the good sources of plant proteins?
(a) Nuts
(b) Fish
(c) Milk
(d) Eggs

Answer: (a) Nuts


Question 15.

Carbohydrates are found in
(a) rice
(b) carrot
(c) lemon
(d) pulses

Answer: (a) rice


Question 16.

Composition of fats are
(a) carbon, sulphur and hydrogen
(b) carbon, sulphur and nitrogen
(c) oxygen, nitrogen and hydrogen
(d) carbon, hydrogen and oxygen

Answer: (d) carbon, hydrogen and oxygen


Question 17.

Ghee and butter are also called as
(a) vegetable fat
(b) animal fat
(c) mixed fat
(d) natural fat

Answer: (b) animal fat


Question 18.

Which carbohydrate is present in sugar cane?
(a) Simple carbohydrate
(b) Complex carbohydrate
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these

Answer: (a) Simple carbohydrate


Question 19.

Vitamins and minerals are
(a) protective food
(b) energy giving foods
(c) body building foods
(d) roughage

Answer: (a) protective food


Question 20.

Which carbohydrate is present in sugar cane?
(a) Simple carbohydrate
(b) Complex carbohydrate
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these

Answer: (a) Simple carbohydrate

Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Food Where Does It Come From Class 6 MCQ
Chapter 2: Components of Food Class 6 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 6 MCQ
Chapter 4: Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQ
Chapter 5: Separation of Substances Class 6 MCQ
Chapter 6: Changes Around Us Class 6 MCQ
Chapter 7: Getting to Know Plants Class 6 MCQ
Chapter 8: Body Movements Class 6 MCQ
Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQ Questions
Chapter 10: Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQ Questions
Chapter 11: Light Shadows and Reflection Class 6 MCQ Questions
Chapter 12: Electricity and Circuits Class 6 MCQ Questions
Chapter 13: Fun with Magnets Class 6 MCQ Questions
Chapter 14: Water Class 6 MCQ Questions
Chapter 15: Air Around Us Class 6 MCQ Questions
Chapter 16: Garbage In Garbage Out Class 6 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment