MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In Garbage Out with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for class 6 Science Chapter 16 Garbage In Garbage Out with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for class 6 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Garbage In Garbage Out class 6 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.


Question 1.

Which one of the following will add to garbage?
(a) Wrapper of a biscuit pack
(b) Tin of a cold drink
(c) Syringe used by a doctor
(d) All of these

(d) All of these


Question 2.

Some substances that are difficult to dispose off:
(a) Glass
(b) Plastics
(c) Metals
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 3.

Landfill is
(a) an open area near a river/lake
(b) low-lying open area
(c) high-lying open area
(d) none of these

Answer: (b) low-lying open area


Question 4.

Which of the following is biodegradable?
(a) Plastic bottle
(b) Aluminium metal
(c) Vegetable peels
(d) Aluminium foil

Answer: (c) Vegetable peels


Question 5.

How is garbage handled at the landfill site?
(a) It is spread as such over the landfill site
(b) It is separated into useful and non-useful components and then spread over the landfill site
(c) Both the above are correct
(d) None of the above is correct

Answer: (b) It is separated into useful and non-useful components and then spread over the landfill site


Question 6.

_ is an area where the garbage collected from a city is dumped ?
a) Recycle bin
b) Landfill
c) Dustbin

Ans. b) Landfill


Question 7.

How is garbage handled at the landfill site?
(a) It is spread as such over the landfill site
(b) It is separated into useful and non-useful components and then spread over the landfill site
(c) Both the above are correct
(d) None of the above is correct

Answer: (b) It is separated into useful and non-useful


Question 8.

Completely rotting of garbage provides to the plants.
(a) Nutrients
(b) Vitamin
(c) Calcium
(d) Protein

above


Question 9.

Which of the following is good for making composting?
(a) Plastic bags, aluminium foil, dry leaves
(b) Vegetable and fruit peels, tea leaves, egg shells
(c) Polythene bags, pieces of clothes, paper
(d) Plastic paper, tin foil, egg shell, leather

Answer: (b) Vegetable and fruit peels, tea leaves, egg shells


Question 10.

How is garbage handled at the landfill site?
(a) It is spread as such over the landfill site
(b) It is separated into useful and non-useful components and then spread over the landfill site
(c) Both the above are correct
(d) None of the above is correct

Answer: (b) It is separated into useful and non-useful components and then spread over the landfill site


Question 11.

Liquid waste from houses is called
(a) Effluent
(b) Sewage
(c) Sludge
(d) Smog

Answer: (b) Sewage


Question 12.

Redworms survive in _ surroundings ?
a) Very hot
b) Very cold
c) Moisture

Ans. c) Moisture


Question 13.

Can we recycle paper ?
a) Yes
b) No

Ans. a) Yes


Question 14.

Which one of the following is not a method of garbage disposal?
(a) Landfill
(b) Vermicomposting
(c) Cycling
(d) Composting

Answer: (c) Cycling


Question 15.

Landfill is
(a) an open area near a river/lake
(b) low-lying open area
(c) high-lying open area
(d) none of these

Answer: (b) low-lying open area


Question 16.

Compost make the soil.
(a) Fertile
(b) Non-fertile
(c) Clayey
(d) Sandy

Answer: (a) Fertile


Question 17.

The rotting of garbage is said to be completed when garbage
(a) do not change at all
(b) rot almost completely, but still smell bad
(c) rot only partially
(d) rot completely and not smell

Answer: (d) rot completely and not smell


Question 18.

By whom is garbage taken away from dust-bins?
(a) By Safai-Karamcharis
(b) By birds and animals
(c) By wind
(d) All of these

Answer: (a) By Safai-Karamcharis


Question 19.

Which garbage is put in blue dustbin ?
(a) Plastics
(b) Metals
(c) Glass
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 20.

Which one of the following is used for making vermicomposts?
(a) House flies
(b) Cockroaches
(c) Butterfly
(d) Redworms

Answer: (d) Redworms


Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Food Where Does It Come From Class 6 MCQ
Chapter 2: Components of Food Class 6 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 6 MCQ
Chapter 4: Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQ
Chapter 5: Separation of Substances Class 6 MCQ
Chapter 6: Changes Around Us Class 6 MCQ
Chapter 7: Getting to Know Plants Class 6 MCQ
Chapter 8: Body Movements Class 6 MCQ
Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQ Questions
Chapter 10: Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQ Questions
Chapter 11: Light Shadows and Reflection Class 6 MCQ Questions
Chapter 12: Electricity and Circuits Class 6 MCQ Questions
Chapter 13: Fun with Magnets Class 6 MCQ Questions
Chapter 14: Water Class 6 MCQ Questions
Chapter 15: Air Around Us Class 6 MCQ Questions
Chapter 16: Garbage In Garbage Out Class 6 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment