MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Air Around Us Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.


Question 1.

Major part of the air is constituted by
(a) nitrogen
(b) oxygen
(c) carbon dioxide
(d) inert gases

Answer: (a) nitrogen


Question 2.

Which of the following gas helps in burning? ,
(a) Nitrogen
(b) Oxygen
(c) Carbon dioxide
(d) Carbon monoxide

Answer: (b) Oxygen


Question 3.

What are the properties of air?
(a) It occupies space
(b) It is present everywhere around us
(c) It has no colour and is transparent
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


Question 4.

Moving air is called
(a) dust
(b) smoke
(c) wind
(d) nitrogen

Answer: (c) wind


Question 5.

contains few gases and fire dust particle.
(a) Wind
(b) Vapour
(c) Atmosphere
(d) Smoke

Answer: (d) Smoke


Question 6.

Animals need __ component of air to respire ?
a) Carbon dioxide
b) Oxygen
c) Nitrogen

Ans. b) Oxygen


Question 7.

Mountaineers carry oxygen cylinders with them because
(a) oxygen supports combustion.
(b) oxygen is less at higher altitudes.
(c) more oxygen is needed to cook food.
(d) oxygen does not support combustion.

Answer: (b) oxygen is less at higher altitudes


Question 8.

Which of the following gas we use in breathing?
(a) Carbon dioxide
(b) Nitrogen
(c) Oxygen
(d) None of these

Answer: (c) Oxygen


Question 9.

Properties of oxygen gas is
(a) colourless
(b) tasteless
(c) odourless
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Question 10.

The composition of nitrogen gas in the atmosphere is
(a) 21%
(b) 78%
(c) 1%
(d) 0.01%

Answer: (b) 78%


Question 11.

When the bottle was tilted, the air was able to come out in the form of.
(a) Gas
(b) Smoke
(c) Vapour
(d) Bubbles

Answer: (d) Bubbles


Question 12.

The layer of air that surrounds the earth is known as __ ?
a) Dust
b) Smoke
c) Atmosphere

Answer: c) Atmosphere



Question 13.

What do plant and animal matter produce on burning ?
(a) Carbon dioxide
(b) Few other gases
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 14.

Air is present in
(a) atmosphere
(b) soil
(c) water of ponds, lakes and seas
(d) everywhere

Answer: (d) everywhere


Question 15.

Oxygen is a supporter of
(a) combustion
(b) nitrogen
(c) smoke
(d) dust

Answer: (a) combustion


Question 16.

Smoke is produced mainly by burning
(a) wood
(b) coal
(c) kerosene
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Question 17.

What is the percentage of nitrogen and oxygen in air ?
(a) 98%
(b) 99%
(c) 97%
(d) 100%

Answer: (b) 99%


Question 18.

__ is used to draw water from tubewells and run flour mills ?
a) Windmill
b) Turbine

Ans. a) Windmill


Question 19.

Aquatic animals use the dissolved __ in the water for respiration ?
a) Oxygen
b) Nitrogen
c) Carbon dioxide

Ans. a) Oxygen


Question 20.

Air is considered to be
(a) a compound
(b) a mixture
(c) an element
(d) a solvent

Answer: (b) a mixture


Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Food Where Does It Come From Class 6 MCQ
Chapter 2: Components of Food Class 6 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 6 MCQ
Chapter 4: Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQ
Chapter 5: Separation of Substances Class 6 MCQ
Chapter 6: Changes Around Us Class 6 MCQ
Chapter 7: Getting to Know Plants Class 6 MCQ
Chapter 8: Body Movements Class 6 MCQ
Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQ Questions
Chapter 10: Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQ Questions
Chapter 11: Light Shadows and Reflection Class 6 MCQ Questions
Chapter 12: Electricity and Circuits Class 6 MCQ Questions
Chapter 13: Fun with Magnets Class 6 MCQ Questions
Chapter 14: Water Class 6 MCQ Questions
Chapter 15: Air Around Us Class 6 MCQ Questions
Chapter 16: Garbage In Garbage Out Class 6 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment