MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Fun with Magnets Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.


Question 1.

Which is an example of a magnetic substance?
(a) Iron
(b) Nickel
(c) Cobalt
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 2.

Magnets have a shape
(a) cylindrical
(b) ball ended
(c) horse shoe
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Question 3.

The word magnet is derived from the old French word
(a) magnesia
(b) maguos
(c) magnete
(d) magnetum

Answer: (c) magnete


Question 4.

Who was the discoverer of magnet?
(a) Newton
(b) Einstein
(c) Aryabhatta
(d) Magnes

Answer: (d) Magnes


Question 5.

Where was natural magnet discovered ?
(a) In Japan
(b) In Greece
(c) In India
(d) In China

Answer: (b) In Greece


Question 6.

Which of the following gets attracted to a magnet?
(a) Copy book
(b) Silver spoon
(c) Comb
(d) Common pins

Answer: (d) Common pins


Question 7.

__ is a natural magnet ?
a) Magnetite
b) Bar magnet
c) Cylindrical magnet

Answer: a) Magnetite


Question 8.

Which of the following gets attracted to a magnet?
(a) Copy book
(b) Silver spoon
(c) Comb
(d) Common pins

Answer: (d) Common pins


Question 9.

When a bar magnet is brought near iron dust, most of the dust sticks
(a) near the middle
(b) equally everywhere
(c) near two ends
(d) at the middle and ends

Answer: (c) near two ends


Question 10.

The ore of magnet is called
(a) magnetite
(b) magnesia
(c) bauxite
(d) hematite

Answer: (a) magnetite


Question 11.

Which of the following is a natural magnet?
(a) Lodestone
(b) Bar magnet
(c) Ball-ended magnet
(d) Horse-shoe magnet

Answer: (a) Lodestone


Question 12.

Who discovered the natural magnet ?
(a) A shepherd named Magnets
(b) A shepherd named Greek
(c) A shepherd named Max Well
(d) Vasco-Di-Gama

Answer: (d) Vasco-Di-Gama


Question 13.

When a magnet is suspended freely it always aligns itself in _ direction?
(a) North
(b) N-S
(c) N-W
(d) N-E

Answer: (b) N-S


Question 14.

__ is an artificial magnet ?
a) Magnetite
b) Bar magnet

Ans. b) Bar magnet


Question 15.

The pole of the magnet that points towards the South is called pole.
(a) North
(b) South
(c) East
(d) West

Answer: (b) South


Question 16.

Attraction is seen between the poles of two bar magnets in the case of
(a) N-pole of one magnet with N-pole of other
(b) N-pole of one magnet with S-pole of other
(c) S-pole of one magnet with S-pole of other
(d) all of these cases will show attraction

Answer: (b) N-pole of one magnet with S-pole of other


Question 17.

Which of the following is a natural magnet?
(a) Lodestone
(b) Bar magnet
(c) Ball-ended magnet
(d) Horse-shoe magnet

Answer: (a) Lodestone


Question 18.

Which of the following is a magnetic material?
(a) Paper
(b) Iron
(c) Wood
(d) Stone

Answer: (b) Iron


Question 19.

Name few things using magnets.
(a) Toys
(b) Refrigerator’s door
(c) Pencil boxes
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 20.

In which of the following a permanent magnet is not used?
(a) In magnetic door catchers
(b) Loudspeakers
(c) In compasses
(d) None of these

Answer: (d) None of these


Question 21.

Iron is a _ material ?
a) Magnetic
b) Non-magnetic

Answer: a) Magnetic


Question 22.

Magnets have a shape
(a) cylindrical
(b) ball ended
(c) horse shoe
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Question 23.

The magnetic properties of a magnet cannot be destroyed by
(a) hammering
(b) heating
(c) dropping on a hard surface
(d) boiling

Answer: (d) boiling


Question 24.

Which of the following is a non-magnetic material?
(a) Iron
(b) Cobalt
(c) Glass
(d) Nickel

Answer: (c) Glass

Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Food Where Does It Come From Class 6 MCQ
Chapter 2: Components of Food Class 6 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 6 MCQ
Chapter 4: Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQ
Chapter 5: Separation of Substances Class 6 MCQ
Chapter 6: Changes Around Us Class 6 MCQ
Chapter 7: Getting to Know Plants Class 6 MCQ
Chapter 8: Body Movements Class 6 MCQ
Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQ Questions
Chapter 10: Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQ Questions
Chapter 11: Light Shadows and Reflection Class 6 MCQ Questions
Chapter 12: Electricity and Circuits Class 6 MCQ Questions
Chapter 13: Fun with Magnets Class 6 MCQ Questions
Chapter 14: Water Class 6 MCQ Questions
Chapter 15: Air Around Us Class 6 MCQ Questions
Chapter 16: Garbage In Garbage Out Class 6 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment