MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Electricity and Circuits Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.


Question 1.

Cell is a device which
(a) converts chemical energy into electrical energy
(b) electrical energy into light energy
(c) electrical energy into magnetic energy
(d) None of these

Answer: (a) converts chemical energy into electrical energy


Question 2.

A bulb has
(a) two terminals and one filament
(b) two terminals and two filaments
(c) multiple terminals and single filament
(d) single terminal and single filament

Answer: (a) two terminals and one filament


Question 3.

The material present inside the bulb that glows on heating is called
(a) cell
(b) switch
(c) filament
(d) thick wire

Answer: (c) filament


Question 4.

Which of these is a conductor?
(a) Rubber
(b) Mica
(c) Copper
(d) Wood

Answer: (c) Copper


Question 5.

Combination of two or more cells in series is called
(a) Dynamo
(b) Battery
(c) Insulator
(d) Transistor

Answer: (b) Battery



Question 6.

From where is electricity supplied to our homes ?
(a) Cell
(b) Circuits
(c) Candle
(d) Power station

Answer: (d) Power station


Question 7.

A bulb has
(a) two terminals and one filament
(b) two terminals and two filaments
(c) multiple terminals and single filament
(d) single terminal and single filament

Answer: (a) two terminals and one filament


Question 8.

Filament of a bulb is made up of
(a) aluminium
(b) chromium
(c) platinum
(d) tungsten

Answer: (d) tungsten


Question 9.

Our body is
(a) a good conductor of electricity
(b) sometimes good and sometimes bad conductor
(c) bad conductor of electricity
(d) none of these

Answer: (a) a good conductor of electricity


Question 10.

Rubber is
(a) a semiconductor
(b) a conductor
(c) an insulator
(d) None of these

Answer: (c) an insulator


Question 11.

__________is a conductor.
(a) Wood
(b) Metal
(c) Paper
(d) Petrol

Answer: (b) Metal


Question 12.

A device which supplies light without the use of electricity ?
(a) Electric torch
(b) Candle
(c) Electric rod
(d) Electric bell

Answer: (a) Electric torch


Question 13.

__________is a conductor.
(a) Wood
(b) Metal
(c) Paper
(d) Petrol

Answer: (b) Metal


Question 14.

Rubber is
(a) a semiconductor
(b) a conductor
(c) an insulator
(d) None of these

Answer: (c) an insulator


Question 15.

The filament of a bulb is made up of
(a) tungsten
(b) platinum
(c) aluminium
(d) chromium

Answer: (a) tungsten


Question 16.

_ is an electric device which easily closes or opens an electric circuit.
(a) Filament
(b) Electric bulb
(c) Electric switch
(d) Electric cell

Answer: (c) Electric switch


Question 17.

What are the three sources of electricity other than power station ?
(a) Torch
(b) Generator
(c) Inverter
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 18.

Name a device which use electric cell as a source of electricity.
(a) T.V.
(b) Candle
(c) Camera
(d) All of above

Answer: (c) Camera


Question 19.

Which of the following is an insulator?
(a) Bakelite
(b) Aluminium
(c) Tap water
(d) Moist air

Answer: (a) Bakelite


Question 20.

Filament of a torch bulb is
(a) a metal case
(b) metal tip at the centre of the base
(c) two thick wires
(d) a thin wire

Answer: (d) a thin wire

Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Food Where Does It Come From Class 6 MCQ
Chapter 2: Components of Food Class 6 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 6 MCQ
Chapter 4: Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQ
Chapter 5: Separation of Substances Class 6 MCQ
Chapter 6: Changes Around Us Class 6 MCQ
Chapter 7: Getting to Know Plants Class 6 MCQ
Chapter 8: Body Movements Class 6 MCQ
Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQ Questions
Chapter 10: Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQ Questions
Chapter 11: Light Shadows and Reflection Class 6 MCQ Questions
Chapter 12: Electricity and Circuits Class 6 MCQ Questions
Chapter 13: Fun with Magnets Class 6 MCQ Questions
Chapter 14: Water Class 6 MCQ Questions
Chapter 15: Air Around Us Class 6 MCQ Questions
Chapter 16: Garbage In Garbage Out Class 6 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment