MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 11 Light Shadows and Reflection

Students can practice the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 11 Light Shadows and Reflection with Answers Pdf free download is available here. Revise all the concepts easily by taking help from the MCQ Questions for Class 6 Science with Answers are prepared based on the latest exam pattern. Students can refer to these Light Shadows and Reflection Class 6 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.


Question 1.

Light travels in
(a) straight line
(b) curved line
(c) zig-zag line
(d) randomly

Answer: (a) straight line


Question 2.

In complete or partial shadows are called:
(a) Reflection
(b) Penumbra
(c) Refraction
(d) Umbra

Answer: (b) Penumbra


Question 3.

When an opaque object comes in the path of light it forms
(a) an image with colours
(b) shadow
(c) black and white image
(d) depends on the colour of the light

Answer: (b) shadow


Question 4.

Which one of the following is the natural source of light?
(a) Electric bulb
(b) Sun
(c) Tube light
(d) Moon

Answer: (b) Sun


Question 5.

Light is a form of
(a) Length
(b) Energy
(c) Mass
(d) Power

Answer: (b) Energy


Question 6.

In sky, earth and moon are:
(a) Opaque
(b) Translucent
(c) Transparent
(d) None of these

Answer: (a) Opaque


Question 7.

Which is an example of a translucent object?
(a) A thin sheet of paper
(b) A thin glass slab
(c) A thin iron sheet
(d) All of these

Answer: (a) A thin sheet of paper


Question 8.

The object which does not have light of its own is
(a) shining mirror
(b) light bulb
(c) star
(d) lighted match box

Answer: (a) shining mirror


Question 9.

……………… is the source of light.
(a) Stars
(b) Sun
(c) Moon
(d) Sky

Answer: (b) Sun


Question 10.

Moon goes round the:
(a) Sky
(b) Sun
(c) Stars
(d) Earth

Answer: (d) Earth


Question 11.

Bouncing back of light from shining surfaces is called
(a) Reflection
(b) Refraction
(c) Bending
(d) Dispersion

Answer: (a) Reflection


Question 12.

Atorchisa
(a) luminous
(b) non-luminous
(c) both of these
(d) none of these

Answer: (a) luminous


Question 13.

The speed of light is
(a) 299,792 km/s.
(b) 299,792 m/s
(c) 29,792km/s
(d) 29,792 m/s

Answer: (a) 299,792 km/s.


Question 14.

Light is a form of energy that makes the objects:
(a) Visible
(b) Invisible
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (a) Visible


Question 15.

What is lateral inversion?
(a) Image becomes inverted
(b) Image bends laterally
(c) Right of the object appears left of the image
(d) All of these happen

Answer: (c) Right of the object appears left of the image


Question 16.

Objects that do not give out or emit light of their own are called
(a) luminous
(b) non-luminous
(c) opaque
(d) translucent

Answer: (b) non-luminous


Question 17.

Which of the following is a luminous object?
(a) Pencil
(b) Chair
(c) Sun
(d) Table

Answer: (c) Sun


Question 18.

The light from the sun reaches the earth in
(a) 8 minutes and 20 seconds
(b) 8.33 seconds
(c) 18.33 minutes
(d) 88.33 seconds

Answer: (a) 8 minutes and 20 seconds


Question 19.

. Bouncing back of light from shining surfaces is called
(a) Reflection
(b) Refraction
(c) Bending
(d) Dispersion

Answer: (a) Reflection


Question 20.

What is needed to see shadow ?
(a) Source of light
(b) Screen
(c) An opaque object
(d) All of these

Answer: (d) All of these

Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Food Where Does It Come From Class 6 MCQ
Chapter 2: Components of Food Class 6 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 6 MCQ
Chapter 4: Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQ
Chapter 5: Separation of Substances Class 6 MCQ
Chapter 6: Changes Around Us Class 6 MCQ
Chapter 7: Getting to Know Plants Class 6 MCQ
Chapter 8: Body Movements Class 6 MCQ
Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQ Questions
Chapter 10: Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQ Questions
Chapter 11: Light Shadows and Reflection Class 6 MCQ Questions
Chapter 12: Electricity and Circuits Class 6 MCQ Questions
Chapter 13: Fun with Magnets Class 6 MCQ Questions
Chapter 14: Water Class 6 MCQ Questions
Chapter 15: Air Around Us Class 6 MCQ Questions
Chapter 16: Garbage In Garbage Out Class 6 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment