MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 6 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Question 1.

Which is the oldest means of transport?
(a) Bullock cart
(b) Bus
(c) Car
(d) None of these

Answer: (a) Bullock cart


Question 2.

The invention of which of the following has made a great change in modes of transport?
(a) Wheel
(b) Steam engine
(c) Fire
(d) Taming animals

Answer: (a) Wheel


Question 3.

When were airplanes developed?
(a) 1980
(b) 1900
(c) 1970
(d) 1950

Answer: (b) 1900


Question 4.

When was standard unit of measurement created ?
(a) 1970
(b) 1900
(c) 1980
(d) 1950

Answer: (a) 1970 In 1970 a standard unit of measurement wa


Question 5.

Which is a standard unit of measurement?
(a) Angul (finger)
(b) Mutthi (fist)
(c) Step
(d) Inch

Answer: (d) Inch


Question 6.

What is the SI unit of length?
(a) Metre
(b) Centimetre
(c) Kilometre
(d) All of these

Answer: (a) Metre


Question 7.

The act of determining, size, capacity or quantity of an object is called
(a) units
(b) measurement
(c) pace
(d) motion

Answer: (b) measurement


Question 8.

Which of the following is an ancient method for measurement?
(a) Cubit
(b) Ruler
(c) Measuring tape
(d) Measuring rod

Answer: (a) Cubit


Question 9.

Without measurement it is difficult to take decision about the of things.
(a) Size
(b) Colour
(c) Quality
(d) Length

Answer: (d) Length


Question 10.

The French created a standard Unit of measurement called:
(a) S.I. Unit
(b) Metre
(c) Metric system
(d) None of these

Answer: (c) Metric system


Question 11.

Which one is not a/an ancient unit of measurement?
(a) Angul
(b) Meter
(c) Cubit
(d) Girah

Answer: (b) Meter


Question 12.

15 cm are equal to
(a) 150 mm
(b) 15 mm
(c) 1.5 mm
(d) 0.15 mm

Answer: (a) 150 mm


Question 13.

Which of the following is an ancient method for measurement?
(a) Cubit
(b) Ruler
(c) Measuring tape
(d) Measuring rod

Answer: (a) Cubit


Question 14.

The length covered in one step by a person is called
(a) Cubit
(b) Pace
(c) Handspan
(d) Finger

Answer: (b) Pace


Question 15.

…………… is the distance from elbow to the tip of the middle finger.
(a) Ribbon
(b) Inch tape
(c) Cubit
(d) None of these

Answer: (c) Cubit


Question 16.

What is the unit of measuring large distances ?
(a) km
(b) m
(c) cm
(d) ml

Answer: (a) km Km is the unit of measuring large distances.


Question 17.

The movement of earth around the sun is an example of
(a) Oscillatory motion
(b) Non-Periodic Motion
(c) Translatory motion
(d) Periodic motion

Answer: (d) Periodic motion


Question 18.

Which is a correct relationship?
(a) 1 m = 100 cm
(b) 1 cm = 100 mm
(c) 1 km = 100 m
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Question 19.

An example of rectilinear motion is
(a) apple falling from a tree
(b) motion of a car on road
(c) a spinning top
(d) both (a) and (b)

Answer: (d) both (a) and (b)


Question 20.

What kind of motion is executed by a pendulum of a wall clock?
(a) Oscillatory motion
(b) Vibratory motion
(c) Circular motion
(d) Linear motion

Answer: (a) Oscillatory motion

Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Food Where Does It Come From Class 6 MCQ
Chapter 2: Components of Food Class 6 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 6 MCQ
Chapter 4: Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQ
Chapter 5: Separation of Substances Class 6 MCQ
Chapter 6: Changes Around Us Class 6 MCQ
Chapter 7: Getting to Know Plants Class 6 MCQ
Chapter 8: Body Movements Class 6 MCQ
Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQ Questions
Chapter 10: Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQ Questions
Chapter 11: Light Shadows and Reflection Class 6 MCQ Questions
Chapter 12: Electricity and Circuits Class 6 MCQ Questions
Chapter 13: Fun with Magnets Class 6 MCQ Questions
Chapter 14: Water Class 6 MCQ Questions
Chapter 15: Air Around Us Class 6 MCQ Questions
Chapter 16: Garbage In Garbage Out Class 6 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment