MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does It Come From with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 6 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Which of the following can be prepared from rice?

(a) Bread
(b) idli
(c) Sambhar
(d) Pun

Answer: (b) idli


Q2. ………………. is extracted by a honey extractor from beehives.

(a) Honey
(b) Sugar
(c) Sarbat
(d) All of these

Answer: (a) Honey


Q3. Animals which eat both plants and flesh of other animals are called

(a) herbivores
(b) carnivores
(c) omnivores
(d) sanguinivores

Answer: (c) omnivores


Q4. The raw materials used to prepare a dish are called

(a) pods
(b) apiculture
(c) ingredients
(d) all of these

Answer: (c) ingredients


Q5. How to avoid wastage of food ?

(a) We should buy a lot of fruits and vegetables
(b) We should cooked extra food
(c) Storage of food should be done properly
(d) None of these

Answer: (c) Storage of food should be done properly


Q6. Human beings are

(a) herbivores
(b) carnivores
(c) omnivores
(d) decomposers

Answer: (c) omnivores


Q7. To prepare boiled rice, we must take

(a) wheat flour and water
(b) raw rice and water
(c) egg and water
(d) all of these

Answer: (b) raw rice and water


Q8. In our country, people do not have enough food to eat, what should be our duty ?

(a) We should grow more food
(b) The food that we produce should not get spoilt or eaten away by animals
(c) Each of us should make sure not to waste food
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q9. Which one of the following sets is not correct?

(a) Cow, rabbit, deer, goat
(b) Tiger, lion, wolf, panther
(c) Bear, crow, cat
(d) Rabbit, deer, cat, wolf

Answer: (d) Rabbit, deer, cat, wolf


Q10. Sugar comes from which of the following plants?

(a) Sugar cane
(b) Banana
(c) Groundnut
(d) Paddy

Answer: (a) Sugar cane


Q11. Which part of a mustard plant is edible?

(a) Seeds and flowers
(b) Leaves and flowers
(c) Seeds and leaves
(d) Stem and roots

Answer:(c) Seeds and leaves


Q12. Which of the following is not a food?

(a) Pulses
(b) Bread
(c) Petrol
(d) Ghee

Answer: (c) Petrol


Q13. Which plant gives us medicines?

(a) Castor oil
(b) Tulsi
(c) Dhatura
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q14. Honey bees are often seen sitting on flowers. Why do they do so?

(a) They like flowers
(b) They lay eggs on flowers
(c) They suck nectar from flowers
(d) All of these

Answer: (c) They suck nectar from flowers


Q15. Food is necessary because

(a) it provides growth
(b) it provides energy
(c) it keeps us healthy
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Q16. Oil yielding plants are:

(a) Mustard
(b) Wheat
(c) Rice
(d) Urad

Answer: (a) Mustard


Q17. Which one is the best for health?

(a) Boiled seeds
(b) Roasted seeds
(c) Wet swollen seeds
(d) Sprouted seeds

Answer: (d) Sprouted seeds


Q18. Which of the following can be prepared from wheat?

(a) Idli
(b) Biryani
(c) Pun
(d) None of these

Answer: (c) Pun


Q19. Honey comes from beehives of:

(a) Spider
(b) Butterfly
(c) Honeybee
(d) None of these

Answer: (a) Spider


Q20. Which one of the following set comprises only herbivorous animals?

(a) Cow, goat, rabbit, deer
(b) Cow, goat, rabbit, wolf
(c) Wolf, goat, rabbit, deer
(d) Cow, crow, crane, camel

Answer: (a) Cow, goat, rabbit, deer


Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Food Where Does It Come From Class 6 MCQ
Chapter 2: Components of Food Class 6 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 6 MCQ
Chapter 4: Sorting Materials Into Groups Class 6 MCQ
Chapter 5: Separation of Substances Class 6 MCQ
Chapter 6: Changes Around Us Class 6 MCQ
Chapter 7: Getting to Know Plants Class 6 MCQ
Chapter 8: Body Movements Class 6 MCQ
Chapter 9: The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 MCQ Questions
Chapter 10: Motion and Measurement of Distances Class 6 MCQ Questions
Chapter 11: Light Shadows and Reflection Class 6 MCQ Questions
Chapter 12: Electricity and Circuits Class 6 MCQ Questions
Chapter 13: Fun with Magnets Class 6 MCQ Questions
Chapter 14: Water Class 6 MCQ Questions
Chapter 15: Air Around Us Class 6 MCQ Questions
Chapter 16: Garbage In Garbage Out Class 6 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment