MCQ Questions for Class 6 History Chapter 9 Vital Villages, Thriving Towns with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 9 Vital Villages, Thriving Towns with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Vital Villages, Thriving Towns Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.


Question 1.

When did the use of iron begin in subcontinents?
(a) Around 3,000 years ago
(b) Around 6,000 years ago
(c) Around 9,000 years ago
(d) Around 12,000 years ago

Answer: (a) Around 3,000 years ago


Question 2.

Shrenis were:
(a) Associations of farmers
(b) Associations of slaves
(c) Associations of women
(d) Associations of artisans and merchants.

Answer: (d) Associations of artisans and merchants.


Question 3.

Some of the largest collections of iron tools and weapons were found in the
(a) Sanchi stupas
(b) Mehrgarh
(c) Megalithic burials
(d) Ring wells

Answer: (c) Megalithic burials


Question 4.

Mathura became the second capital of _
(a) Mauryas
(b) Kushanas
(c) Pallavas
(d) Guptas

Answer:(b) Kushanas


Question 5.

Roman lamps, glassware and gems have also been found at the site
(a) Varanasi
(b) Sanchi
(c) Arikamedu
(d) Mathura

Answer:(c) Arikamedu


Question 6.

Blacksmith, potter, carpenter and weaver came under the category of _
(a) Craftsmen
(b) Kings
(c) Farmers
(d) Headman

Answer:(a) Craftsmen


Question 7.

What was the method of irrigation in ancient time?
(a) Canals
(b) Wells
(c) Tanks
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 8.

Mathura has been an important settlement for more than:
(a) 5000 years
(b) 4000 years
(c) 3000 years
(d) 2500 years

Answer: (d) 2500 years


Question 9.

An assembly of gathering of literacy persons
(a) Satembly
(b) Satyam
(c) Sangam
(d) Sagar

Answer: (c) Sangam


Question 10.

Northern Black Polished Ware were known for its
(a) Farmers association
(b) Agriculture
(c) Fine pottery
(d) Kings Palace

Answer:(c) Fine pottery


Question 11.

In Arikamedu found pottery from which region
(a) Plain region
(b) Plateau region
(c) Arid Region
(d) Mediterranean region

above


Question 12.

Village Headmen was called
(a) Griha Bhojaka
(b) Grama bhojaka
(c) Dasa karmakara
(d) Grihapatis

Answer:(b) Grama bhojaka


Question 13.

Who were grama bhojaka?
(a) Village head men
(b) Ordinary people of village
(c) Educated persons
(d) illiterate persons

Answer: (a) Village head men


Question 14.

Rules for spinning and weaving are mentioned in Arthashastra:
(a) Chapter 8
(b) Chapter 10
(c) Chapter 12
(d) Chapter 15

Answer: (a) Chapter 8


Question 15.

Mathura became the second capital of _
(a) Mauryas
(b) Kushanas
(c) Pallavas
(d) Guptas

Answer: (b) Kushanas


Question 16.

Blacksmith, potter, carpenter and weaver came under the category of _
(a) Craftsmen
(b) Kings
(c) Farmers
(d) Headman

Answer:(a) Craftsmen


Question 17.

Northern Black Polished Ware were known for its
(a) Farmers association
(b) Agriculture
(c) Fine pottery
(d) Kings Palace

Answer: (c) Fine pottery


Question 18.

Amphitheatres were built to
(a) Were built to bring water to the city for baths , fountains and toilets
(b) Were built to bring electricity to the city for baths , fountains and toilets
(c) Open arenas surrounded by tier of seats, where citizen could watch all kinds of shows and public bath
(d) Were built to bring water to the forest

Answer: (c) Open arenas surrounded by tier of seats, where citizen could watch all kinds of shows and public bath


Question 19.

Where was ring well found?
(a) Kolkata
(b) Mumbai
(c) Delhi
(d) Chandigarh

Answer: (c) Delhi


Question 20.

Who described all the ports he visited?
(a) Megasthenes
(b) An Italian sailor
(c) An unknown Greek sailor
(d) None

Answer: (c) An unknown Greek sailor


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment