MCQ Questions for Class 6 History Chapter 8 Ashoka, The Emperor Who Gave Up War with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 8 Ashoka, The Emperor Who Gave Up War with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Ashoka, The Emperor Who Gave Up War Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.


Question 1.

Which are the animals shown in our national Emblem?
(a) Goats
(b) Lions
(c) Bulls
(d) None of these

Answer: (b) Lions


Question 2.

As per Megasthenes, how many gates were in the Pataliputra?
(a) 20
(b) 35
(c) 55
(d) 64

Answer: (d) 64


Question 3.

Place where Ashokan Pillar is located
(a) Lemhi
(b) Sarnath
(c) Sikral
(d) Salarpur

Answer: (b) Sarnath


Question 4.

The national emblem of India has been taken from the pillar at Sarnath which had
(a) Bear
(b) Tiger
(c) Lion
(d) Snake

Answer:(c) Lion


Question 5.

What is statecraft?
(a) An art of hunting in states
(b) An art of making pottery
(c) An art of running an provincial government or empire
(d) An art of making things in particular state

Answer:(c) An art of running an provincial government or empire


Question 6.

Which of the following is not a Maurya ruler
(a) Chandragupta
(b) Bindusara
(c) Ashoka
(d) Bimbisara

Answer:(d) Bimbisara


Question 7.

How many lions are shown in our national Emblem?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five

Answer: (c) Four


Question 8.

Name of the bird which was included in the tree that was carried with emperor at the time of appearance in public:
(a) Trained Crows
(b) Trained sparrows
(c) Trained parrots
(d) Trained ducks

Answer: (c) Trained parrots


Question 9.

What is Arthashastra
(a) Place
(b) Book
(c) Palace
(d) Officials

Answer: (b) Book


Question 10.

A state of a vast empire is known as
(a) District
(b) Capital
(c) Provinces
(d) Village

Answer:(c) Provinces


Question 11.

Chaitya is a
(a) A sacred animal
(b) A sacred thing
(c) A sacred bird
(d) A sacred place

Answer:(d) A sacred place


Question 12.

How many lion are there on national emblem
(a) 3
(b) 5
(c) 4
(d) 2

Answer:(c) 4


Question 13.

In which book were Chanakya’s ideas written?
(a) Ramayana
(b) Mahabharata
(c) Arthashastra
(d) None of these

Answer: (c) Arthashastra


Question 14.

A sculpture of polished stone bull which was found in Rampurwa (Bihar) is now placed:
(a) In Parliament House
(b) In front of the Share market office at Mumbai
(c) In Rashtrapati Bhawan
(d) In PMO office.

Answer: (c) In Rashtrapati Bhawan


Question 15.

Royal princes often went to the provinces as __
(a) Ministers
(b) Governors
(c) King
(d) Administrators

Answer: (b) Governors


Question 16.

From whom did they collected taxes
(a) Hunters
(b) Farmers
(c) Craftsman
(d) All of these

Answer:(d) All of these


Question 17.

Greek king of west Asia
(a) Seleu Nicator
(b) Seleucus Nicolus
(c) Seleucus Nicator
(d) Seleu Nicolus

Answer: (c) Seleucus Nicator


Question 18.

Item famous in the North-west:
(a) Peppers
(b) Rice
(c) Blankets
(d) Gold

Answer: (c) Blankets


Question 19.

Language of Ashokan inscriptions
(a) Sanskrit
(b) Pali
(c) Prakrit
(d) Urdu

Answer: (c) Prakrit


Question 20.

From which area was Taxila and Ujjain ruled?
(a) Pataliputra
(b) Bihar
(c) Delhi
(d) Agra

Answer: Pataliputra


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment