MCQ Questions for Class 6 History Chapter 7 New Questions and Ideas with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 7 New Questions and Ideas with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided New Questions and Ideas Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 7 History Objective Questions.


Question 1.

When was Gautam Buddha born?
(a) About 3,000 years ago
(b) About 2,500 years ago
(c) About 1,500 years ago
(d) About 1,000 years ago

Answer: (b) About 2,500 years ago


Question 2.

Who went to Gautam Buddha for saving life of her son?
(a) Ahiliya
(b) Mahavira
(c) Kisagotami
(d) Sita

Answer: (c) Kisagotami


Question 3.

The word Jaina comes from the term
(a) Jana
(b) Jinaya
(c) Jina
(d) Jain

Answer: (c) Jina


Question 4.

What was the early name of Gautam Buddha?
(a) Sidhartha
(b) Ashoka
(c) Mahavira
(d) Parsvanatha

Answer: (a) Sidhartha


Question 5.

Buddha belonged to a small Gana known as the __.
(a) Thirteen
(b) Sakya gana
(c) Eleven
(d) Fourteen

Answer:(b) Sakya gana


Question 6.

The basic teachings of Zoroaster are contained in the maxim ?Good _ , Good and Good __
(a) Work, Words, Speech
(b) Thoughts, Words, Deeds
(c) Thoughts, Speech, Deeds
(d) Work, Words, Deeds

Answer:(b) Thoughts, Words, Deeds


Question 7.

Where is Kusinara at present?
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Gujarat
(d) Andhra Pradesh

Answer:(a) Uttar Pradesh


Question 8.

Where did Buddha decide to find his own path to realisation?
(a) Gaziabad in UP
(b) Bodh Gaya in Bihar
(c) Kurukshetra in Haryana
(d) None of these

Answer: (b) Bodh Gaya in Bihar


Question 9.

Siddhartha was the original name of:
(a) Buddha
(b) Mahavira
(c) Shiva
(d) None of the above

Answer: (a) Buddha


Question 10.

What did Buddha teach?
(a) Life is full of joys
(b) Life is full of suffering and Unhappiness
(c) Life is full of suffering and happiness
(d) None of them

Answer: (b) Life is full of suffering and Unhappiness


Question 11.

Who is famous tirthankara of Jains?
(a) Lord Krishna
(b) Lord Shiva
(c) Lord Mahavira
(d) Lord Mahesh

Answer: (c) Lord Mahavira


Question 12.

Jina meaning
(a) Conqueror
(b) Life
(c) Jokes
(d) To live

Answer:(a) Conqueror


Question 13.

Buddha was born in __
(a) 576
(b) 563
(c) 657
(d) 765

Answer: (b) 563


Question 14.

Panini, who prepared a __ for Sanskrit.
(a) Dialogues
(b) Novel
(c) Words
(d) Grammar

Answer:(d) Grammar


Question 15.

Who is famous tirthankara of Jains?
(a) Lord Krishna
(b) Lord Shiva
(c) Lord Mahavira
(d) Lord Mahesh

Answer: (c) Lord Mahavira


Question 16.

Mahavira was the prime of:
(a) Magadha
(b) Kalinga
(c) Lichchhavi
(d) Kusinara

Answer: (c) Lichchhavi


Question 17.

How many paths have been suggested by Buddha
(a) Two fold path
(b) Eight fold path
(c) Four fold path
(d) Three fold path

Answer: (b) Eight fold path


Question 18.

Who went door to door to find out whether anybody died there?
(a) Kisagotami
(b) Rajula
(c) Sita
(d) Ahiliya

Answer: (a) Kisagotami


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment