MCQ Questions for Class 6 History Chapter 6 Kingdoms, Kings and an Early Republic with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 6 Kingdoms, Kings and an Early Republic with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Kingdoms, Kings and an Early Republic Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 6 History Objective Questions.


Question 1.

How did men become rulers around 3,000 years ago?
(a) By choosing rulers by voting
(b) By ashvamedha yajna
(c) None of these
(d) Both (a) and (b)

Answer: (b) By ashvamedha yajna


Question 2.

How much of the produce was collected as tax
(a) one-third part
(b) one-fifth part
(c) one-sixth part
(d) half part

above


Question 3.

  1. Which animal was let loose in Ashvamedha?
    (a) Cow
    (b) Horse
    (c) Elephant
    (d) Buffalo

Answer: (b) Horse


Question 4.

__ had a large deposits of iron-ore
(a) Malla
(b) Vajji
(c) Magadha
(d) Ujjayini

Answer: (c) Magadha


Question 5.

Who worked as a farmers in the agriculture field
(a) Dass, Landless people, Women
(b) King, Purohit, Women
(c) Dass, Shudras, Vaishyas
(d) Dass, Brahmins, Kshatriyas

Answer: (a) Dass, Landless people, Women


Question 6.

Who guarded the horse?
(a) Janas
(b) Raja’s men
(c) Ordinary people
(d) All of these

Answer: (b) Raja’s men


Question 7.

Classification of society into four groups on the basis of their occupation is called
(a) Vajja
(b) Vista
(c) Varna
(d) Vedas

Answer: (c) Varna


Question 8.

Who were poor?
(a) Brahmins
(b) King
(c) Farmers
(d) Traders

Answer: (c) Farmers


Question 9.

Who was the central figure in the Ashvamedha sacrifice
(a) Ministers
(b) Purohit
(c) King
(d) Soldiers

Answer: (c) King


Question 10.

Who was son of Bimbisara
(a) Ashoka
(b) Ajatshatru
(c) Nanda
(d) Maurya

Answer: (b) Ajatshatru


Question 11.

Who brought gifts for rulers?
(a) Vaishyas
(b) Shudras
(c) Brahmins
(d) None of these

Answer: (a) Vaishyas


Question 12.

__ means unquestioned control over an area in which the royal horse move uninterrupted
(a) Shermedha
(b) Ashvamedha
(c) Singhmedha
(d) Shatriyas

Answer: (b) Ashvamedha


Question 13.

Who were considered as untouchable in Varna system’?
(a) Brahmins
(b) King
(c) Shudras
(d) Women

Answer: (c) Shudras


Question 14.

Who guarded the horse?
(a) Janas
(b) Raja’s men
(c) Ordinary people
(d) All of these

Answer: (b) Raja’s men


Question 15.

Champa was a great port in
(a) Anga
(b) Magadha
(c) Kuru
(d) Malla

Answer: (a) Anga


Question 16.

Where is Purana Qila situated?
(a) Delhi
(b) Agra
(c) Kolkata
(d) None of these

Answer: (a) Delhi


Question 17.

__ had a large deposits of iron-ore
(a) Malla
(b) Vajji
(c) Magadha
(d) Ujjayini

Answer: (c) Magadha


Question 18.

Who were the people who studies the Vedas, performed sacrifices and received gifts?
(a) Brahmins
(b) King
(c) Janas
(d) Merchant

Answer: (a) Brahmins


Question 19.

__ means unquestioned control over an area in which the royal horse move uninterrupted
(a) Shermedha
(b) Ashvamedha
(c) Singhmedha
(d) Shatriyas

Answer: (b) Ashvamedha


Question 20.

Which of the following is not among the four varnas
(a) Shakti
(b) Brahmin
(c) Vaishyas
(d) Kshatriyas

Answer: (a) Shakti


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment