MCQ Questions for Class 6 History Chapter 5 What Books and Burials Tell Us with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 5 What Books and Burials Tell Us with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided What Books and Burials Tell Us Class 6 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.


Question 1.

Which of the following is the oldest Veda?
(a) Samaveda
(b) Yajurveda
(c) Rigveda
(d) Atharvaveda

Answer: (c) Rigveda


Question 2.

Stone circles or boulders on the surface were used to cover the
(a) All of these
(b) Burial places
(c) House
(d) Port holes

Answer: (b) Burial places


Question 3.

Where was the head of the dead laid at the burials found at Inamgaon?
(a) East
(b) West
(c) North
(d) South

Answer: (c) North


Question 4.

Inamgaon is situated on the river Ghod which is tributary of:
(a) Bhima
(b) Ravi
(c) Vias
(d) Ganga

Answer: (a) Bhima


Question 5.

_ is the assembly of selected persons of a tribe
(a) Sudha
(b) Samiti
(c) Somveda
(d) Sabha

Answer: (d) Sabha


Question 6.

Who is the ‘god of fire’ according to Rigveda?
(a) Agni
(b) Indra
(c) Soma
(d) None of these

Answer: (a) Agni


Question 7.

A popular drink __ was prepared from milk and juice of a rare plant that grew on the mountains
(a) Butter
(b) Soma
(c) Sura
(d) Ghee

Answer: (b) Soma


Question 7.

The Aryans had divided themselves into tribes known as
(a) Ashtajana
(b) Panchajana
(c) Chaturthjana
(d) Saptchajana

Answer: (b) Panchajana


Question 8.

Vessels found at Inamgaon site, contained:
(a) Food and water
(b) Ornaments
(c) Clothes
(d) None

Answer: (a) Food and water


Question 9.

Which of the two rivers are studied in the Rigveda?
(a) Ganga and Yamuna
(b) Beas and Sutlej
(c) Saraswati and Brahmaputra
(d) All of these

Answer: (b) Beas and Sutlej


Question 10.

Which of the following was not the currency used during the later Vedic age
(a) Rupee
(b) Nishka
(c) Krishmane
(d) Satamana

Answer: (a) Rupee


Question 11.

In which language is ‘The Rigveda’ written?
(a) Vedic Sanskrit
(b) Vedic Hindi
(c) Vedic Tamil
(d) None of these

Answer: (a) Vedic Sanskrit


Question 12.

Sanskrit is part of a family of languages which is known as
(a) Indo-European
(b) Indo-China
(c) Indo-Russian
(d) Indo-Dravin

Answer: (a) Indo-European


Question 13.

Inamgaon is situated on the river Ghod which is tributary of:
(a) Bhima
(b) Ravi
(c) Vias
(d) Ganga

Answer: (a) Bhima


Question 14.

On which bark was the Rigveda written?
(a) Neem Bark
(b) Cinkona Bark
(c) Tulsi Bark
(d) Birch Bark

Answer : (d) Birch Bark


Question. 15.

The Vedic people are generally referred to as the
(a) Dasyu
(b) Brahman
(c) Vaishyas
(d) Aryans

Answer: (d) Aryans


Question 16.

When was the Rigveda written?
(a) About 3500 years ago
(b) About 1000 years ago
(c) About 500 years ago
(d) About 1500 years ago

Answer: (a) About 3500 years ago


Question 17.

How many types of Vedas are there
(a) 3
(b) 1
(c) 4
(d) 2

Answer: (c) 4


Question 18.

Stone boulders used to mark burial sites are known as:
(a) Microliths
(b) Megaliths
(c) Macroliths
(d) None of these.

Answer: (b) Megaliths


Question 19.

The Vedic people are generally referred to as the
(a) Dasyu
(b) Brahman
(c) Vaishyas
(d) Aryans

Answer : D


Question. 20.

Which Veda is the oldest one?
(a) Rig Veda
(b) Atharva Veda
(c) Yajur Veda
(d) Sam Veda

Answer :(a) Rig Veda


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment