MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliest Cities with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliest Cities with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided In the Earliest Cities Class 6 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.


Question 1.

When did Harappan cities develop?
(a) About 4,700 years ago
(b) About 3,700 years ago
(c) About 2,700 years ago
(d) About 1,700 years ago

Answer: (a) About 4,700 years ago


Question 2.

By what name is the Indus Valley Civilisation now called
(a) Harappan civilization
(b) Mohan daro Civilisation
(c) Valley Culture
(d) Indus Culture

Answer: (a) Harappan civilization


Question 3.

Colour of faience was:
(a) Red
(b) Blue or sea green
(c) Yellow
(d) Black

Answer: (b) Blue or sea green


Question 4.

Which were the earliest city discovered in India
(a) Mohenjo-Daro
(b) Lothal
(c) Indus
(d) Kalibangan

Answer: (a) Mohenjo-Daro


Question 5.

A place where surplus grain were stored
(a) Storage
(b) Warehouse
(c) Basket
(d) Granaries

Answer: (d) Granaries


Question 6.

How many storeys of houses were generally found in Harappan cities?
(a) One or two storeys
(b) Four to five storeys
(c) Multi storeys
(d) None of these

Answer: (a) One or two storeys


Question 7.

_ is a dry desert, except for the lands along the river Nile
(a) Arab
(b) Egypt
(c) Iraq
(d) Iran

Answer: (b) Egypt


Question 8.

Spindly whorls were used for:
(a) To spin thread
(b) Making the vessels
(c) Polishing the beads
(d) All of these

Answer: (a) To spin thread


Question 9.

In the Grid system the intersection of road at which angle
(a) Straight
(b) Obtuse
(c) Acute
(d) Right

Answer:(d) Right


Question 10.

When was the cities of Mohan-jo-daro discovered
(a) 1924
(b) 1922
(c) 1920
(d) 1918

Answer: (b) 1922


Question 11.


Where did the crafts persons make the things in the earliest cities?
(a) In their own homes
(b) In special workshops
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 12.

A _ is a person who is trained to do only one kind of work
(a) Specialist
(b) Practitioners
(c) Medicines
(d) Trainer

Answer: (a) Specialist


Question 13.

Which thing was found in the Harappan cities?
(a) Silver vase
(b) Beads and stone blade
(c) Seal and terracotta toys
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 14.

When was the cities of Mohan-jo-daro discovered
(a) 1924
(b) 1922
(c) 1920
(d) 1918

Answer: (b) 1922


Question 15.

In the Grid system the intersection of road at which angle
(a) Straight
(b) Obtuse
(c) Acute
(d) Right

Answer: (d) Right


Question 16.

What was the thing used to shape sand or powdered quartz into an object?
(a) Gum
(b) Ink
(c) Nails
(d) Rubber

Answer: (a) Gum


Question 16.

Sites in Sindh and west Punjab are in present-day
(a) India
(b) China
(c) Pakistan
(d) Nepal

Answer: (c) Pakistan


Question 17.

Seal found in the Harappan cities is made of:
(a) Wood
(b) Stone
(c) Leather
(d) Baked clay

Answer: (b) Stone


Question 18.

How many storeys of houses were generally found in Harappan cities?
(a) One or two storeys
(b) Four to five storeys
(c) Multi storeys
(d) None of these

Answer: (a) One or two storeys


Question 19.

Harappa culture came to an end about
(a) 1500 B.C
(b) 1000 B.C
(c) 1600 B.C
(d) 1800 B.C

Answer: (d) 1800 B.C


Question 20.

By what name is the Indus Valley Civilisation now called
(a) Harappan civilization
(b) Mohan daro Civilisation
(c) Valley Culture
(d) Indus Culture

Answer: (a) Harappan civilization


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment