MCQ Questions for Class 6 History Chapter 3 From Gathering to Growing Food with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 3 From Gathering to Growing Food with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the From Gathering to Growing Food Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.


Question 1.

What type of food do we get from plants?
(a) Milk
(b) Meat
(c) Fruits, vegetable and grains
(d) None of these

Answer: (c) Fruits, vegetable and grains


Question 2.

Name the animal who gives us milk.
(a) Cow
(c) Sheep
(b) Goat
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 3.

People began using pots for
(a) Cooking food
(b) For making stones
(c) Preserving flesh of animals
(d) Preserving soil

Answer: (a) Cooking food


Question 4.

Who has found the things obtained from excavation?
(a) Psychologist
(b) Archaeologist
(c) Doctor
(d) Teacher

Answer: (b) Archaeologist


Question 5.

How was the earth treated in Neolithic age
(a) Mother
(b) Father
(c) Son
(d) Sister

Answer: (a) Mother


Question 6.

_ is the name given to the process in which people grow plants and look after animals.
(a) Domestication
(b) Plantation
(c) Flowering
(d) Agriculture

Answer: (a) Domestication


Question 7.

How did early humans arrange food?
(a) hunt wild animals
(b) catch fish and birds
(c) collect leaves, fruits, roots
(d. All of the above.

Answer: (d) All of the above.


Question 8.

Mehrgarh is in present day
(a) Bihar
(b) Pakistan
(c) Kashmir
(d) Uttar Pradesh

Answer: (b) Pakistan


Question 9.

Bhimbetka caves & rock shelter are closed to—
(a) Ganga valley
(b) Narmada valley
(c) Bhim valley
(d) None of these

Answer: (b) Narmada valley


Question 10.

Select the animal for domestication.
(a) Lion
(b) Bear
(c) Dog
(d) Elephant

Answer: (c) Dog


Question 11.

Hallur is in present day
(a) Uttar Pradesh
(b) Karnataka
(c) Gujarat
(d) Kashmir

Answer: (b) Karnataka


Question 12.

Mesolithic period falls:
(a) 2 Million years ago to 12000 years ago
(b) 12,000 years ago to 10,000 years ago
(c) From about 10,000 years ago
(d) None of these

Answer: (b) 12,000 years ago to 10,000 years ago


Question 13.

Which was the first metal to be discovered
(a) Copper
(b) Gold
(c) Silver
(d) Iron

Answer: (a) Copper


Question 14.

The art of making pot is called
(a) Pottories
(b) Poetries
(c) Patys
(d) Pottery

Answer: (d) Pottery


Question 15.

The person who lived in the subcontinent 20 million years ago, what do we call them today?
(a) Hunter-Gatherers
(b) primitive man
(c) Farmer
(d) Cattle.

Answer – (a) Hunter-Gatherers.


Question 16.

The earliest domesticated animals were
(a) Sheep and Goat
(b) Cow and Goat
(c) Cow and Donkey
(d) Sheep and Cow

Answer (a) Sheep and Goat


Question 17.

Select the animal for domestication.
(a) Lion
(b) Bear
(c) Dog
(d) Elephant

Answer: (c) Dog


Question 18.

Why did people store grains?
(a) For food
(b) As seeds
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 19.

_ was the main occupation of people of the Chalcolithic age
(a) Agriculture
(b) Mining
(c) Hunting
(d) Gathering

Answer: (a) Agriculture


Question 20.

Square and rectangular houses were found in:
(a) Mehrgarh
(b) Chirand
(c) Burzahom
(d) Gufkral

Answer: (a) Mehrgarh


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment