MCQ Questions for Class 6 History Chapter 2 On The Trial of the Earliest People with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 2 On The Trial of the Earliest People with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided On The Trial of the Earliest People Class 6 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.


Question 1.

When were the trains used first?
(a) 200 years ago
(b) 250 years ago
(c) 150 years ago
(d) 300 years ago

Answer: (c) 150 years ago


Question 2.

Why did hunter-gatherers move from place to place?
(a) In search of food
(b) In search of shelters
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 3.

Old stone age began _ years ago.
(a) 2.5 million
(b) 4.5 million
(c) 5.5 million
(d) 3.5 million

Answer: (a) 2.5 million


Question 4.

A number of things of same kind growing closely (very neatly) are called
(a) Collection
(b) Combination
(c) Cluster
(d) Connection

Answer: (c) Cluster


Question 5.

The transitional phase between Palaeolithic and Neolithic age is known as
(a) Microlithic age
(b) Mesolithic age
(c) Macrolithic age
(d) Masolithic age

Answer: (b) Mesolithic age


Question 6.

Tools of early man were made of
(a) Gold
(b) Copper
(c) Stone
(d) Soil

Answer: (c) Stone


Question 7.

Where is water found?
(a) In lakes
(b) In streams
(c) In rivers
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 8.

Where was ash found?
(a) Kurnool
(b) Bhimbetka
(c) Chennai
(d) Delhi

Answer: (a) Kurnool


Question 9.

Food gatherers means
(a) Who exchange food in return of food
(b) Who roam for the production of food
(c) Who roams in search of food
(d) Who roam in search of gathering grass

Answer: (c) Who roams in search of food


Question 10.

Living beings that can sow and grow food giving plant for his food were called
(a) Food consumers
(b) Food Investors
(c) Food gathers
(d) Food producers

Answer: (d) Food producers


Question 11.

Early people painted on the
(a) Walls of caves
(b) Gates of caves
(c) Roofs of caves
(d) Outside the caves

Answer: (a) Walls of caves


Question 12.

Where is water found?
(a) In lakes
(b) In streams
(c) In rivers
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 13.

How did the ancient people travel?
(a) By buses
(b) By trains
(c) By ships
(d) On foot

Answer: (d) On foot


Question 14.

In which state eggs of Ostrich were found?
(a) Kurnool
(b) Maharashtra
(c) Delhi
(d) Chennai

above


Question 15.

A number of things of same kind growing closely (very neatly) are called
(a) Collection
(b) Combination
(c) Cluster
(d) Connection

Answer: (c) Cluster


Question 16.

Early people painted on the
(a) Walls of caves
(b) Gates of caves
(c) Roofs of caves
(d) Outside the caves

Answer: (a) Walls of caves


Question 17.

In 9000 B.C began an intermediate stage in stone age culture which is called
(a) Mesolithic age
(b) Chalcolithic age
(c) Palaeolithic period
(d) Neolithic age

Answer: (a) Mesolithic age


Question 18.

Stone age is divided into
(a) Three periods
(b) Two periods
(c) Five periods
(d) Four Periods

Answer: (a) Three periods


Question 19.

What did indicate the finding of ash?
(a) Water
(b) Ice
(c) Fire
(d) All of these

Answer: (c) Fire


Question 20.

Some stone produce ____ when struck with each other
(a) Smog
(b) Smoke
(c) Fire
(d) Dust

Answer: (c) Fire


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment