MCQ Questions for Class 6 History Chapter 12 Buildings, Paintings, and Books with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 12 Buildings, Paintings, and Books with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Buildings, Paintings, and Books Class 6 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.


Question 1.

In which city is the iron pillar of Mehrauli located?
(a) Bihar
(b) Mathura
(c) Delhi
(d) Chandigarh

Answer: (c) Delhi


Question 2.

Subject of Meghaduta is related to:
(a) A story of a king and its wars
(b) A story of an Indian warrior
(c) A story of lovers who are separated
(d) A story of worship

Answer: (c) A story of lovers who are separated


Question 3.

Purana literally mean
(a) Modern
(b) Old
(c) Civilised
(d) New

Answer: (b) Old


Question 4.

Which are two Tamil epics
(a) Sangam and Manimeka
(b) Cilappatikaram and Manimekalai
(c) Sangam and Manimekalai
(d) None of these

Answer:(b) Cilappatikaram and Manimekalai


Question 5.

What is the pradakshina path?
(a) Place in temples where people could assemble
(b) Mound
(c) Circular path around the stupa
(d) Place where the image of the deity is installed

Answer: (c) Circular path around the stupa


Question 6.

What is height of the iron Pillar?
(a) 12 Mts
(b) 7.2 Mts
(c) 5.0 Mts
(d) 8.2 Mts

Answer: (b) 7.2 Mts


Question 7.

Subject of an epic the Silappadikaram is:
(a) A story of a Kovalan and Madhavi
(b) A story of Ram and Sita
(c) A story of Pandavas
(d) A story of Krishna

Answer: (a) A story of a Kovalan and Madhavi


Question 8.

Where is Bhitargaon is at present
(a) Gujarat
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar
(d) Uttar Pradesh

Answer: (d) Uttar Pradesh


Question 9.

A Jaina monastery is at
(a) Orissa
(b) Sanchi
(c) Bangladesh
(d) Mahabalipuram

Answer:(a) Orissa


Question 10.

Valmiki is recognised as the author of the
(a) English Ramayana
(b) Urdu Ramayana
(c) Hindi Ramayana
(d) Sanskrit Ramayana

Answer:(d) Sanskrit Ramayana


Question 11.

What does stupa mean?
(a) mound
(b) round
(c) tall
(d) short

Answer: (a) mound


Question 12.

Durga temple around 1400 years ago found in:
(a) Sarnath
(b) Mathura
(c) Mahabalipuram
(d) Aihole

Answer: (d) Aihole


Question 13.

Most familiar star in universe is
(a) Sirius
(b) Sun
(c) Rigel
(d) Deneb

Answer: (b) Sun


Question 14.

Subject of an epic the Silappadikaram is:
(a) A story of a Kovalan and Madhavi
(b) A story of Ram and Sita
(c) A story of Pandavas
(d) A story of Krishna

Answer:(a) A story of a Kovalan and Madhavi


Question 15.

What is a monolithic temple?
(a) Each of these was carved out of a huge, single piece of stone
(b) Each of these was carved out of a huge, two piece of stone
(c) Each of these was carved out of a huge, three piece of stone
(d) Each of these was carved out of a huge, many piece of stone

Answer:(a) Each of these was carved out of a huge, single piece of stone


Question 16.

Who are the God and Goddess whose statues are worshipped in Temples?
(a) Shiva, Vishnu and Durga
(b) Indira Gandhi and Rajiv Gandhi
(c) All of these
(d) None of these

Answer: (a) Shiva, Vishnu and Durga


Question 17.

‘Puranas’ were written in the language:
(a) Hindi
(b) Tamil
(c) Sanskrit
(d) Pali

Answer: (c) Sanskrit


Question 18.

Who wrote the Aryabhatiyam
(a) Vyas
(b) Valmiki
(c) Aryabhata
(d) Banabhatta

Answer: (c) Aryabhata


Question 19.

Which war was fought between the Kauravas and Pandavas?
(a) Ramayana
(b) Mahabharat
(c) Both of these
(d) None of these

Answer: (b) Mahabharat


Question 20.

The pillar situated at Mehrauli is called:
(a) Iron pillar
(b) Bronze pillar
(c) Gulden pillar
(d) Pale pillar

Answer: (a) Iron pillar


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment