MCQ Questions for Class 6 History Chapter 11 New Empires and Kingdoms with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 11 New Empires and Kingdoms with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided New Empires and Kingdoms Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 11 History Objective Questions.


Question 1.

Who was the famous ruler of a dynasty known as Guptas?
(a) Chandragupta
(b) Samudragupta
(c) Ashoka
(d) Sidhartha

Answer: (b) Samudragupta


Question 2.

Harshvardhana tried to cross the Narmada to march into the Deccan but stopped by:
(a) Pulakeshin-II
(b) Ravikirti
(c) Samudragupta
(d) None

Answer: (a) Pulakeshin-II


Question 3.

Prashasti is a
(a) English word
(b) Urdu word
(c) Sanskrit word
(d) Pali word

Answer:(c) Sanskrit word


Question 4.

__ the sacred book of Islam:
(a) Bible
(b) Geeta
(c) Ramayana
(d) Quran

Answer: (d) Quran


Question 5.

Who was the father of Samudragupta?
(a) Hareshena
(b) Banabhatta
(c) Ramagupta
(d) Chandragupta

Answer: (d) Chandragupta


Question 6.

What was the meaning of Kumar-amatya?
(a) Minister
(b) Chief banker
(c) Scribe
(d) Judicial officer

Answer: (a) Minister


Question 7.

Meaning of Maha-danda-nayaka is:
(a) Minister of war and peace
(b) Chief judicial officer
(c) Chief Banker
(d) Scribes.

Answer: (b) Chief judicial officer


Question 8.

__ was an assembly of Brahmin land owners.
(a) Sera
(b) Samiti
(c) Sudha
(d) Sabha

Answer:(d) Sabha


Question 9.

Xuanzang visited India in the reign of
(a) Ramagupta
(b) Samudragupta
(c) Harshavardhana
(d) Chandragupta II

Answer:(b) Samudragupta


Question 10.

Xuanzang visited India in the reign of
(a) Ramagupta
(b) Harshavardhana
(c) Samudragupta
(d) Chandragupta II

Answer:(b) Harshavardhana


Question 11.

Who wrote the biography of Harshavardhana?
(a) Surender Sharma
(b) Amir Khusro
(c) Banbhatta
(d) None of these

Answer: (c) Banbhatta


Question 12.

A famous poetry book Abhijnana Shakuntalam was written by:
(a) Banabhatta
(b) Kalidasa
(c) Harishena
(d) Ravikirti

Answer: (b) Kalidasa


Question 13.

Meaning of Maha-danda-nayaka is:
(a) Minister of war and peace
(b) Chief judicial officer
(c) Chief Banker
(d) Scribes.

Answer:(b) Chief judicial officer


Question 14.

__ was an assembly of Brahmin land owners.
(a) Sera
(b) Samiti
(c) Sudha
(d) Sabha

Answer:(d) Sabha


Question 15.

_ used to stay on the outskirts of the city.
(a) Untouchables
(b) Farmers
(c) Women
(d) Brahmins

Answer:(a) Untouchables


Question 16.

Who tried to cross Narmada to march into Deccan?
(a) Harshavardhana
(b) Banbhatta
(c) Sidhartha
(d) Ashoka

Answer: (a) Harshavardhana


Question 17.

The language used by Brahmins was:
(a) Prakrit
(b) Hindi
(c) English
(d) Sanskrit

Answer: (b) Hindi


Question 18.

Who tried to cross Narmada to march into Deccan?
(a) Harshavardhana
(b) Banbhatta
(c) Sidhartha
(d) Ashoka

Answer:(a) Harshavardhana


Question 19.

Harsha belonged to the _ dynasty.
(a) Chola
(b) Vardhan
(c) Pallavas
(d) Gupta

Answer: (b) Vardhan


Question 20.

Which of the following is not the feature of the play written in the earliest times
(a) These plays provided occasional glimpse of the lives of ordinary people
(b) These plays provided occasional glimpse of the lives of animals
(c) The king and most Brahmins are shown as speaking Sanskrit
(d) Women and men other than the king and Brahmins use Prakrit

Answer: (b) These plays provided occasional glimpse of the lives of anima


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment