MCQ Questions for Class 6 History Chapter 10 Traders, Kings and Pilgrims with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 10 Traders, Kings and Pilgrims with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Traders, Kings and Pilgrims Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 10 History Objective Questions.


Question 1.

For what was the south India famous for?
(a) Gold
(b) Spices
(c) Stones
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 2.

Xuan Zang translated the manuscripts from:
(a) Pali to Sanskrit
(b) Pali to Chinese
(c) Brahmi to Chinese
(d) Sanskrit to Chinese

Answer: (d) Sanskrit to Chinese


Question 3.

Which one of the following was known as black gold in the Roman Empire?
(a) Pepper
(b) Blackberry
(c) Coal
(d) Black colour silk.

Answer:(a) Pepper


Question 4.

Bhagavad Gita, a sacred book of the
(a) Sikhs
(b) Muslims
(c) Hindus
(d) Jains

Answer:(c) Hindus


Question 5.

Which is called Black Gold in Roman
(a) Black Pepper
(b) Black Silk
(c) Black Stone
(d) Black Coal

Answer:(a) Black Pepper


Question 6.

Roman gold coins have been found in
(a) South India
(b) East India
(c) West India
(d) North India

Answer:(a) South India


Question 7.

Which river valley is the most fertile?
(a) Kaveri River Valley
(b) Yamuna River Valley
(c) Brahmaputra River Valley
(d) None of these

Answer: (a) Kaveri River Valley


Question 8.

The Kushana’s two major centres of power were:
(a) Taxila and Naland
(b) Nalanda and Peshawar
(c) Peshawar and Mathura
(d) Taxila and Mathura

Answer: (c) Peshawar and Mathura


Question 9.

Which one of the following was the capital of Pandyas?
(a) Peshawar
(b) Mathura
(c) Madurai
(d) Varanasi.

Answer:(c) Madurai


Question 10.

_ is the sacred book of the Hindus. It is a part of the great epic, Mahabharata.
(a) Ramayana
(b) Geeta
(c) Vedas
(d) Bible

Answer:(b) Geeta


Question 11.

Across the __, where sailors took advantage of the monsoon winds to cross the seas more quickly
(a) Suez Canal and the Panama Nahar
(b) Arabian Sea and the Bay of Bengal
(c) Suez Canal and the Bay of Bengal
(d) Arabian Sea and the Suez Canal

Answer:(b) Arabian Sea and the Bay of Bengal


Question 12.

Wearing __ became the fashion amongst rulers and rich people in Rome
(a) Silk
(b) Jute
(c) Cotton
(d) Woollen

Answer:(a) Silk


Question 13.

What does muvendar mean?
(a) Three chiefs
(b) Three kings
(c) Three groups of people
(d) None of these

above


Question 14.

Gold coins were issued first by:
(a) Ashoka
(b) Kaniska
(c) Harshvardhan
(d) Cholas

Answer: (b) Kaniska


Question 15.

Who was the most important ruler of the Satavahanas?
(a) Ashoka
(b) Chandragupta
(c) Prithvi Raj Chauhan
(d) Gautamiputra Shri Satakami.

Answer:(d) Gautamiputra Shri Satakami.


Question 16.

Wearing _ became the fashion amongst rulers and rich people in Rome
(a) Silk
(b) Jute
(c) Cotton
(d) Woollen

Answer:(a) Silk


Question 17.

Which is called Black Gold in Roman
(a) Black Pepper
(b) Black Silk
(c) Black Stone
(d) Black Coal

Answer:(a) Black Pepper


Question 18.

Single minded devotion to one god
(a) Prarthana
(b) Bhajan
(c) Bhakti
(d) Pray

Answer:(c) Bhakti


Question 19.

Where were the statues of Buddha made?
(a) Mathura and Taxila
(b) Mumbai and Goa
(c) Bihar and UP
(d) Delhi and Haryana

Answer: (a) Mathura and Taxila


Question 20.

Fa-Xian was a pilgrim of:
(a) Rome
(b) China
(c) Iron
(d) Afghanistan

Answer: (b) China


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment