MCQ Questions for Class 6 History Chapter 1 What, Where, How and When? with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 1 What, Where, How and When? with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided What, Where, How and When? Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 History Objective Questions.


Question 1.

Which river’s bank did the people live along in the ancient time?
(a) Ganga
(b) Narmada
(c) Satluj
(d) None of these

Answer: (b) Narmada


Question 2.

On which river’s bank were the cities developed about 2500 years ago?
(a) Ganga
(b) Yamuna
(c) Narmada
(d) All of these

Answer: (a) Ganga


Question 3.

Garo hills are located in:
(a) North-East of India
(b) South of India
(c) Central India
(d) West of India

Answer: (a) North-East of India


Question 4.

The Iranians and the Greeks came through the
(a) Southeast
(b) Northeast
(c) Southwest
(d) Northwest

Answer: (d) Northwest


Question 5.

Jesus was founder of
(a) Hinduism
(b) Christianity
(c) Jews
(d) Muslims

Answer: (b) Christianity


Question 6.

BP stands for
(a) Backward Present
(b) Before Present
(c) Backward Past
(d) Before Past

Answer: (b) Before Present


Question 7.

The Iranians and the Greeks came through the
(a) Southeast
(b) Northeast
(c) Southwest
(d) Northwest

Answer: (d) Northwest


Question 8.

How did merchants travel1?
(a) With Caravans
(b) Ships
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 9.

…………………….. is the tributary of the river Ganga.
(a) Bhadra
(b) Son
(c) Indus
(d) All the above

Answer: (b) Son


Question 10.

Pages of the manuscript books were made of
(a) Palm leave
(b) Peeple Leave
(c) Tulsi Leave
(d) Neem Leave

Answer: (a) Palm leave


Question 11.

Who called India Hindos or Indos?
(a) The Iranians and the Chinese
The Iranians and the Turkish
(c) The Americans and the Greeks
(d) The Iranians and the Greeks

Answer: (d) The Iranians and the Greeks


Question 12.

The place where rice was first grown is located in
(a) Yangtze River valley
(b) Sulaiman hills
(c) On the banks of Ganga
(d) the Gaxo hills

Answer: (a) Yangtze River valley


Question 13.

BP stands for
(a) Backward Present
(b) Before Present
(c) Backward Past
(d) Before Past

Answer: (b) Before Present


Question 14.

Where were the manuscripts written?
(a) On palm leaf
(b) On peepal leaf
(c) On banana leaf
(d) On tulsi leaf

Answer: (a) On palm leaf


Question 15.

The way or form in which language is written known as:
(a) History
(b) Inscription
(c) Archaeology
(d) Script

Answer: (d) Script


Question 16.

They study about the remains of buildings made of stone and brick, paintings and sculpture. They explore to find tools, weapons, ornaments, and coins
(a) Archaeologist
(b) Historians
(c) Information officers
(d) Geologist

Answer: (a) Archaeologist


Question 17.

The name __ was used for the people who lived in the Northwest. Later it was used for the country.
(a) Hindu
(b) Bharata
(c) Indraprastha
(d) India

Answer: (b) Bharata


Question 18.

Which of the following does NOT form the natural frontier of the subcontinent
(a) Mountains
(b) Seas
(c) Buildings
(d) Hills

Answer: (c) Buildings


Question 19.

Who are historians?
(a) Who study past
(b) Who study present
(c) Who study future
(d) None of these

Answer: (a) Who study past


Question 20.

Which country is not a part of South Asia?
(a) India
(b) Sri Lanka
(c) Germany
(d) China

Answer: (c) Germany


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment