MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 8 India Climate Vegetation and Wildlife with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 8 India Climate Vegetation and Wildlife with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Geography with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the India Climate Vegetation and Wildlife Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.


Question 1.

Day to day changes in the atmosphere are known as?
(a) Weather
(b) Vegetation
(c) Mausium
(d) None of these

Answer: (a) Weather


Question 2.

The trees having conical shape are called:
(a) Cactus
(b) Thorny
(c) Coniferous

Answer: (c) Coniferous


Question 3.

Which of the following of not the among the season of India
(a) Climate
(b) Retreating monsoon
(c) Winter
(d) Rainy

Answer: (a) Climate


Question 4.

Season of retreating monsoon is also known as
(a) Summer
(b) Rainy
(c) Winter
(d) Autumn

Answer: (d) Autumn


Question 5.

Which of the following is the Tropical Rainforest
(a) Western Ghats forest
(b) Himalaya vegetation
(c) Desert vegetation
(d) Mountain vegetation

Answer: (a) Western Ghats forest


Question 6.

During the summer season
(a) temperature becomes very low
(b) temperature becomes very high
(c) heavy rainfalls
(d) none of these

Answer: (b) temperature becomes very high


Question 7.

Peepal, Neem and Shisham are trees:
(a) Tropical Deciduous Forests
(b) Thorny Bushes
(c) Mangrove

Answer: (a) Tropical Deciduous Forests


Question 8.

Agriculture in India depends upon
(a) Drought
(b) Snowfall
(c) Rains
(d) Flood

Answer: (c) Rains


Question 9.

Gir forest in __ is the home of lions.
(a) Punjab
(b) Rajasthan
(c) Delhi
(d) Gujarat

Answer: (d) Gujarat


Question 10.

During the winter season the sun rays
(a) fall directly
(b) don’t fall directly
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer:(b) don’t fall directly


Question 11.

From which language is the word monsoon taken?
(a) Latin
(b) Arabic
(c) English
(d) None of these

Answer: (b) Arabic


Question 12.

Jaisalmer and Bikaner of Rajasthan are:
(a) Hot
(b) Very Hot
(c) Moderate

Answer: (b) Very Hot


Question 13.

Mangrove forests can thrive in
(a) Sweet water
(b) Polluted water
(c) Fresh water
(d) Saline water

Answer: (d) Saline water


Question 14.

Tropical deciduous forest are also called
(a) Desert
(b) Hot Forest
(c) Monsoon
(d) Mountain

Answer: (c) Monsoon


Question 15.

The word ‘Barish’ is the world of:
(a) Hindi
(b) Urdu
(c) Sanskrit

Answer: (b) Urdu


Question 16.

Which state has freezing cold during the winter season in India?
(a) Rajasthan
(b) Bihar
(c) Madhya Pradesh
(d) Jammu and Kashmir

Answer: (d) Jammu and Kashmir


Question 17.

Our National animal is:
(a) Lion
(b) Tiger
(c) Elephant

Answer: (b) Tiger


Question 18.

Sunderban is located in
(a) Rajasthan
(b) West Bengal
(c) Gujarat
(d) Western Ghats

Answer: (b) West Bengal


Question 19.

When does the cold season recognise in India?
(a) July to August
(b) December to February
(c) October to November
(d) May to June

Answer: (b) December to February


Question 20.

In which direction does the wind blow during south west monsoon season?
(a) Land to sea
(b) Sea to land
(c) Both (a) and (6)
(d) None of these

Answer: (b) Sea to land


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment