MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 7 Our Country India with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 7 Our Country India with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Our Country India Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 7 Geography Objective Questions.


Question 1.

In which direction of India is the Himalayas located?
(a) East
(b) West
(c) North
(d) South

Answer: (c) North


Question 2.

The world’s highest peak is located in:
(a) Great Himalaya or Himadri
(b) Peninsular plateau
(c) Western Ghats

Answer: (a) Great Himalaya or Himadri


Question 3.

Himalaya means the abode of?
(a) Snow
(b) Milk
(c) Water
(d) Gas

Answer: (a) Snow


Question 4.

Which of the following States is a member of the ‘ Seven Sisters ‘?
(a) West Bengal
(b) Orissa
(c) Tripura
(d) Bihar

Answer: (c) Tripura


Question 5.

The southern most Himalayas are known as:
(A) Shiwalik
(B) Himadri
(C) Himachal

Answer:(A) Shiwalik


Question 6.

Which of the following is not the sea which surrounds the India Peninsula
(a) Pacific Ocean
(b) Indian Ocean
(c) Arabian sea
(d) Bay of Bengal

Answer: (a) Pacific Ocean


Question 7.

India is located in the
(a) northern hemisphere
(b) Southern hemisphere
(c) both and : (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) northern hemisphere


Question 8.

The capital of Manipur is:
(a) Aizawl
(b) Kolkata
(c) Imphal

Answer: (c) Imphal


Question 9.

India is located in which continent?
(a) Europe
(b) Africa
(c) Asia
(d) Australia

Answer: (c) Asia


Question 10.

Peninsular plateau is
(a) Triangular in shape
(b) Circular shape
(c) Square in shape
(d) Rectangular in shape

Answer: (a) Triangular in shape


Question 11.

Sahyadris is also known as :
(A) Aravali
(B) Western Ghats
(C) Himadri
(D) eastern Ghat

Answer: (B) Western Ghats.


Question 12.

The northern most limit of India is
(a) 73º2 N
(b) 37º 6′ N
(c) 45º4 N
(d) 67º3 N

Answer: (b) 37º 6′ N


Question 13.

Which country shares land boundaries with 7 countries?
(a) China
(b) Australia
(c) India
(d) Africa

Answer: (c) India


Question 14.

The Andaman and Nicobar islands lie to the south-east of the Indian mainland in the:
(a) Arabian Sea
(b) Bay of Bengal
(c) Indian Ocean

Answer: (b) Bay of Bengal


Question 15.

Which of the following is not the sea which surrounds the India Peninsula
(a) Pacific Ocean
(b) Indian Ocean
(c) Arabian sea
(d) Bay of Bengal

Answer: (a) Pacific Ocean


Question 16.

They __ are rich in minerals like coal and iron-ore
(a) Plains
(b) Rivers
(c) Mountains
(d) Plateau

Answer: (d) Plateau


Question 17.

The Indian islands in the Arabian Sea are known as…
(A) Andaman and Nicobar islands
(B) Lakshadweep islands
(C) Maldives
(D) none of these.

Answer: (B) Lakshadweep islands.


Question 18.

India is located in the
(a) northern hemisphere
(b) Southern hemisphere
(c) both and : (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) northern hemisphere


Question 19.

Which hills are located in Rajasthan?
(a) Aravali hills
(b) Western Ghats
(c) Himalayas
(d) All of these

Answer: (a) Aravali hills


Question 20.

Which of the following states does not common boundaries with Pakistan
(a) Punjab
(b) Gujarat
(c) Haryana
(d) Rajasthan

Answer: (c) Haryana


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment