MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Major Landforms of the Earth Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 6 Geography Objective Questions.


Question 1.

The wearing away of the earth’s surface is called
(a) mountains
(b) plateau
(c) erosion
(d) deposition

Answer: (c) erosion


Question 2.

Which is ideal for cultivation of crops?
(a) River valleys
(b) Flora and fauna
(c) Glaciers

Answer: (a) River valleys


Question 3.

__ forces originate from within the earth and

_ forces originate from outside the earth
(a) Volcanic and Tectonic
(b) Tectonic and Gradational
(c) Gradational and Volcanic
(d) Gradational and Tectonic

Answer: (b) Tectonic and Gradational


Question 4.

Which one of the following is the youngest folded mountain

range in India?
(a) Aravalli Hills
(b) Eastern Ghats
(c) Western Ghats
(d) Himalayas

Answer: (d) Himalayas


Question 5.

In some mountains there are permanently frozen rivers of

ice known as
(a) river valley
(b) glaciers
(c) plateaus
(d) none of these

Answer: (b) glaciers


Question 6.

Which of the following is not the type of mountains
(a) Rockies Mountain
(b) Block mountains
(c) Fold mountains
(d) Volcanic mountains

Answer: (a) Rockies Mountain


Question 7.

The Tibet plateau is the highest plateau in the world with

a height of:
(a) 2000-4000 mtr.
(b) 4000-6000 mtr.
(c) 8000-9000 mtr.

Answer: (b) 4000-6000 mtr.


Question 8.

Elevated table land
(a) Plateau
(b) Plain
(c) Mountains
(d) Rivers

Answer: (a) Plateau


Question 9.

The lower blocks in Block Mountains are
(a) graben
(b) horsts
(c) glaciers
(d) none of these

Answer: (a) graben


Question 10.

What are two land forming processes
(a) Upper processes and Lower processes
(b) Block processes and Fold processes
(c) Internal processes and External processes
(d) Minor processes and Major processes

Answer: (c) Internal processes and External processes


Question 11.

Which are the most useful areas for human habitation?
(a) Plateaus
(b) Mountains
(c) Plains

Answer: (c) Plains


Question 12.

Wearing away of earth
(a) Erosion
(b) Weather
(c) Climate
(d) Horst

Answer: (a) Erosion


Question 13.

Mountains may be arranged in a line known as
(a) horsts
(b) range
(c) glacier
(d) all of these

Answer: (b) range


Question 14.

Which of the following is the Peninsular plateau?
(a) Deccan
(b) Sahara
(c) Chotanagpur
(d) North

Answer: (a) Deccan


Question 15.

The plains of Asia are formed by rivers:
(a) Ganga and Brahmaputra
(b) Yamuna
(c) Kaveri

Answer: (a) Ganga and Brahmaputra


Question 16.

These are large stretches of flat land
(a) River
(b) Mountain
(c) Plateau
(d) Plain

Answer: (d) Plain


Question 17.

Tibet is a
(a) plateau
(b) mountain range
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) plateau


Question 18.

How plateau is differ from the mountains
(a) It is considerably higher than the surroundings
(b) Plateau is elevated flat land
(c) There are three types of mountains
(d) Its elevation is more than 600 metres

Answer: (b) Plateau is elevated flat land


Question 19.

The continuous wearing down and rebuilding of the land

surface is a/an:
(i) Internal process
(ii) External process
(iii) Glaciers.

Answer: (ii) External process


Question 20.

Mountains are very useful. The mountains are a storehouse of
(a) Water
(b) Gas
(c) Rice
(d) Minerals

Answer: (a) Water


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment