MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 5 Major Domains of the Earth with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 5 Major Domains of the Earth with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Major Domains of the Earth Class 6 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.


Question 1.

The Tropic of Cancer, the Equator and the Tropic of Capricorn pass through:
(i) Asia
(ii) Africa
(iii) South America
(iv) Antarctica

Answer: (ii) Africa


Question 2.

Which is the earth consisting of solid portion?
(a) The Atmosphere
(b) Hydrosphere
(c) The Lithosphere
(d) All of these

Answer: (c) The Lithosphere


Question 3.

_ passes through the Europe
(a) Antarctic Circle
(b) Tropic of Capricorn
(c) Tropic of cancer
(d) Arctic Circle

Answer: (d) Arctic Circle


Question 4.

Which of the following is NOT the components of the Hydrosphere
(a) Rivers
(b) Ice sheet
(c) Ocean
(d) Rocks

Answer: (d) Rocks


Question 5.

The highest mountain peak on the earth is
(a) Everest
(b) K2
(c) Aravalli
(d) Kanchenjunga

Answer: (a) Everest


Question 6.

The mountain range that separates Europe from Asia is
(A) The Andes
(B) Himalayas
(C) The Ural
(D) Hindu kush

Answer: (C) Ural.


Question 7.

The combined landmass of Europe and Asia is called:
(i) Asia
(ii) Africa
(iii) South America
(iv) Eurasia

Answer: (iv) Eurasia


Question 8.

Which is the largest continent?
(a) Asia
(b) Africa
(c) Australia
(d) None of these

Answer: (a) Asia


Question 9.

The Tropic of Cancer, the Equator and the Tropic of Capricorn pass through:
(a) Asia
(b) Africa
(c) South America
(d) Antarctica

Answer: (b) Africa


Question 10.

Which mountain range separate Europe from Asia
(a) The Himalayas
(b) The Andes
(c) The Urals
(d) The Alps

Answer: (c) The Urals


Question 11.

The water mass of the earth including oceans, seas, rivers etc in the atmosphere
(a) Hydrosphere
(b) Lithosphere
(c) Atmosphere
(d) Biosphere

Answer: (a) Hydrosphere


Question 12.

The major constituent of atmosphere by per cent is.. ….
(A) Nitrogen
(B) Oxygen
(C) Carbon dioxide
(D) Argon

Answer: (A) Nitrogen.


Question 13.

About 29% of Earth is covered with:
(i) Land
(ii) Water
(iii) Mountains
(iv) Rivers

Answer: (i) Land


Question 14.

Which water is too salty?
(i) Land
(ii) Ocean
(iii) Mountains
(iv) River

Answer: (ii) Ocean


Question 15.

Which gas is the major constituent of the atmosphere by percentage?
(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(c) Carbon monoxide
(d) Nitrogen

Answer: (d) Nitrogen


Question 16.

Which of the following NOT among the different layers of the atmosphere
(a) Hydrosphere
(b) Troposphere
(c) Thermosphere
(d) Mesosphere

Answer: (a) Hydrosphere


Question 17.

Which is the third largest continent of the world
(a) Europe
(b) Asia
(c) South America
(d) North America

Answer: (d) North America


Question 18.

How many oceans are there?
(a) 2
(b) 5
(c) 7
(d) None of the above

Answer: (b) 5


Question 19.

Which ocean is “S” shaped?
(A) The Pacific Ocean
(B) The Atlantic Ocean
(C) The Indian Ocean
(D) The Arctic Ocean.

Answer: (B) The Atlantic Ocean.


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment