MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 3 Motions of the Earth with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 3 Motions of the Earth with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Motions of the Earth Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 Geography Objective Questions.


Question 1.

In Australia Christmas is celebrated in the season:
(i) Winter
(ii) Summer
(iii) Spring
(iv) Autumn

Answer: (ii) Summer


Question 2.

Motion of the earth on its axis in about 24 hours is called
(a) revolution
(b) rotation
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (b) rotation


Question 3.

The period of one rotation of the earth is known as
(a) the sun day
(b) the moon day
(c) the earth day
(d) none of these

Answer:(c) the earth day


Question 4.

The sun rays are vertical over the during __
(a) Tropic of Capricorn, equinox
(b) Tropic of cancer, winter solstice
(c) Tropic of Capricorn, summer solstice
(d) Tropic of cancer, summer solstice

Answer:(d) Tropic of cancer, summer solstice


Question 5.

The time of the day just before sunrise is known as
(a) Noon
(b) Morning
(c) Dusk
(d) Dawn

Answer:(d) Dawn


Question 6.

The movement of the earth around the sun is known as
(A) Rotation
(B) Revolution
(C) Inclination
(D) illumination

Answer:(B) Revolution.


Question 7.

In the revolution, motion of the Earth around the Sun in its orbit completed in :
(i) 365 days
(ii) 366 days
(iii) 365 ¼days
(iv) 367 days

Answer: (iii) 365 ¼days


Question 8.

What is orbital plane?
(a) Plane formed by the axis
(b) Plane formed by the orbit
(r) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (b) Plane formed by the orbit


Question 9.

What would have happened if the earth did not rotate?
(a) Cold conditions on earth’s half portion
(b) Warm conditions on earth’s another half portion
(c) No life possible in such extreme conditions
(d) All of these

Answer:(d) All of these


Question 10.

How many Solstices are there in every year
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 4

Answer: (a) 2


Question 11.

Seasons change due to the change in the position of the earth around the
(a) Moon
(b) Mars
(c) Saturn
(d) Sun

Answer: (d) Sun


Question 12.

The axis of Earth is inclined:
(i) 23 ½°
(ii) 66 ½°
(iii) 22 ½°
(iv) 10°

Answer: (ii) 66 ½°


Question 13.

The circle that divides the globe into day and night is called
(a) circle of darkness
(b) circle of day and night
(c) circle of illumination
(d)none of these

Answer: (c) circle of illumination


Question 14.

A mean solar day is
(a) The average time taken for Earth to rotate on its axis: 24 hours
(b) The time taken for the Earth to go once around the Sun
(c) A day when the sun emits a lot of dangerous particles
(d) The time taken for the Earth to go once around the Sun

Answer: (a) The average time taken for Earth to rotate on its axis: 24 hours


Question 15.

In leap year, the month of February has
(a) 31 days
(b) 29 days
(c) 30 days
(d) 28 days

Answer: (b) 29 days


Question 16.

Two motions of the earth are
(a) Rotation and Revolution
(b) Rotavation and Revolution
(c) Rotaional and Revotation
(d) Rotation and Revotation

Answer: (a) Rotation and Revolution


Question 17.

Christmas is celebrated in summer in ………
(A) Japan
(B) India
(C) Australia
(D) Pakistan

Answer: (B) Australia.


Question 18.

The sun rays are vertical over the _ during __
(a) Tropic of Capricorn, equinox
(b) Tropic of cancer, winter solstice
(c) Tropic of Capricorn, summer solstice
(d) Tropic of cancer, summer solstice

Answer: (d) Tropic of cancer, summer solstice


Question 19.

When do the longest day and the shortest night occur in the northern hemisphere?
(a) June 21
(b) September 23
(c) December 22
(d) March 21

Answer: (a) June 21


Question 20.

When do equinoxes occur on the earth?
(a) March 21
(b) September 23
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (c) Both (a) and (b)Question 12.


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment