MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 2 Globe Latitudes and Longitudes with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 2 Globe Latitudes and Longitudes with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Globe Latitudes and Longitudes Class 6 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.


Question 1.

Parallel of latitude of 66 ½° north is known as:
(a) Arctic circle
(b) Antarctic circle
(c) Longitude

Answer: (a) Arctic circle


Question 2.

What is a globe?
(a) Earth
(b) True model of the earth
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (b) True model of the earth


Question 3.

The Arctic Circle is located in the
(a) Western hemisphere
(b) Southern hemisphere
(c) Northern hemisphere
(d) Eastern hemisphere

Answer: (c) Northern hemisphere


Question 4.

Which of the following are shown on the globe in their true size?
(a) Countries
(b) Continents
(d Oceans
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 5.

The 0 degree Meridian is also known as
(a) Prime Standard
(b) Prime Meridian
(c) Equator Prime
(d) Greenfield

Answer: (b) Prime Meridian


Question 6.

The line which cut the world into north and south latitude
(a) Equator
(b) Latitude
(c) Longitude
(d) Prime meridian

Answer: (a) Equator


Question 7.

Movement of a heavenly body on its axis is called:
(a) Rotation
(b) Longitude
(c) Axis movement

Answer: (a) Rotation


Question 8.

What is called a needle fixed through the globe in a tilted manner?
(a) Orbit
(b) Axis
(c) Latitude
(d) Longitude

Answer: (b) Axis


Question 9.

Describe the shape of the Earth?
(a) A sphere which bulges at the poles and flattens at the centre
(b) A sphere which flattens at the poles and bulges at the centre
(c) A sphere which bulges at the poles and at the centre
(d) A perfect sphere

Answer: (b) A sphere which flattens at the poles and bulges at the centre


Question 10.

The number of parallels of latitude are:
(a) 80
(b) 180
(c) 360

Answer: (b) 180


Question 11.

The total number of meridians across the globe is
(a) 180
(b) 360
(c) 90
(d) 181

Answer: (b) 360


Question 12.

The Frigid Zone lies near:
(a) The Poles
(b) The Tropic of Capricorn
(c) The Equator
(d) The Tropic of Cancer

Answer: (a) The Poles


Question 13.

The number of parallels of latitude are:
(a) 80
(b) 180
(c) 360

Answer: (b) 180


Question 14.

Name one of the following parallels of latitudes as Tropic of Cancer.
(a) 0°
(b) 23° 30′ S
(c) 23° 30′ N
(d) 66° 30′ N

Answer: (c) 23° 30′ N


Question 15.

The Prime Meridian passes through
(a) Greenwood
(b) Greenfield
(c) Greenwhich
(d) Greenwich

Answer: (d) Greenwich


Question 16.

What divides the earth into the eastern and western hemisphere?
(a) prime meridian
(b) north pole
(c) Equator

Answer: (a) prime meridia


Question 17.

Dibrugarh is located in
(a) Assam
(b) Nagaland
(c) Arunanchal Pradesh
(d) Mizoram

Answer: (a) Assam


Question 18.

Northern half of the Earth is known as the _ and the southern half is known as the _.
(a) Northern Hemisphere and Southern Hemisphere.
(b) Eastern Hemisphere and Southern Hemisphere.
(c) Northern Hemisphere and Western Hemisphere.
(d) Southern Hemisphere and Northern Hemisphere.

above


Question 19.

What is the time difference between the time of Dwarka in Gujarat and time of Dibrugarh in Assam?
(a) 2 hours
(b) 1 hour and 30 minutes
(c) hour and 45 minutes
(d) 5 hours and 30 minutes

Answer: (c) hour and 45 minutes


Question 20.

The number of time zone in Russia are:
(a) 5
(b) 2
(c) 1

Answer: (a) 5


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment