MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided The Earth in the Solar System Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 Geography Objective Questions.


Q1. Which is the recently located planet?

(a) Pluto
(b) Mars
(c) Earth
(d) Uranus major

Answer: (a) Pluto


Q2. How is the sky filled with after sunset and in the night?

(a) Bright objects
(b) Dim objects
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (c) Both (a) and (b)


Q3. Which is the closest planet to the Sun

(a) Earth
(b) Venus
(c) Mars
(d) Mercury

Answer:(d) Mercury


Q4. Which of the following is a natural satellite?

(a) IRSA
(b) EDUSAT
(c) Moon
(d) INSAT-I

Answer:(c) Moon


Q5. Asteroids are found between the orbit of______.

(a) Mars and Venus
(b) Mars and Mercury
(c) Mars and Saturn
(d) Mars and Jupiter

Answer:(d) Mars and Jupiter


Q6. The planet known as the Earth’s twin is..

(A) Jupiter
(B) Saturn
(C) Venus
(D) Uranus

Answer:(C) Venu


Q7.What is ultimate source of heat and light for the planets?

(a) Pluto
(b) Sun
(c) Moon
(d) Ursa Major

Answer: (b) Sun


Q8.What is the name given to the full moon night?

(a) Amavasya
(b) Poornima
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (b) Poornima


Q9. All the planets move around the sun in an _

(a) Rectangular path
(b) Straight path
(c) Elliptical path
(d) Circular path

Answer: c) Elliptical path


Q10. Why is the earth called as Blue Planet?

(a) Air colour is blue
(b) Land colour is blue
(c) Building having blue colour
(d) Two-third surface is covered by water

Answer: (d) Two-third surface is covered by water


Q11. The three quarters of Sun is made up of

(a) Methane
(b) Magnesium
(c) Hydrogen
(d) Water

Answer: (c) Hydrogen


Q12. Which is the third nearest planet to the sun ?

(A) Venus
(B) Earth
(C) Mercury
(D) Saturn

Answer: (B) Earth.


Q13.Moon appears big because

(a) It is very big than the earth
(b) It is bigger than the sun
(c) It is near to the earth
(d) It is far away from the earth

Answer: (c) It is near to the earth


Q14.All the planets move around the sun in fixed elliptical path, these paths are called

(a) axis
(b) orbit
(e) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (b) orbit


Q15. The celestial bodies which have their own heat and light are called

(a) planets
(b) stars
(c) satellites
(d) all of these

Answer: (b) stars


Q16. Which of the following planets has a reddish appearance?

(a) Mars
(b) Venus
(c) Saturn
(d) Mercury

Answer: (a) Mars


Q17. What is the orbital period of the Moon?

(a) 25 days
(b) 27.32 days
(c) 28 days
(d) 29 days

Answer: (b) 27.32 days


Q18. Speed of light is

(A) 300000 km per second
(B) 3 km per second
(C) 300 km per second
(D) 30000 km per second

above


Q19. time taken by the light of sun to reach Earth is..

(A) about 6minutes
(B) about 7 minutes
(C) about 8 minutes
(D) about 12 minutes

Ans. (C) about 8 minutes(exact 500sec).


Q20. How many planets are present in our solar system?

(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9

Ans. (C) 8.


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment