MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 9 Urban Livelihoods with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 9 Urban Livelihoods with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Urban Livelihoods Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.


Question 1

Who is Bachchu Manjhi?
(a) Engineer
(b) Dentist
(c) Rikshaw-puller
(d) Teacher

Answer: (c) Rikshaw-puller


Question 2.

The market place was already crowded because of:
(a) Discounted sale
(b) Cheaps items were sold there
(c) Main market
(d) Festival season

Answer: (d) Festival season


Question 3.

Why people living in rural areas move to different places?
(a) able to move from season to season as favourable condition are not there in rural areas
(b) Not being able to earn money throughout the year forces people in many rural areas to travel long distances in search of work
(c) able to produce many goods throughout the year and sell them in towns
(d) able to earn money throughout the year move to enjoy the urban life

Answer: (b) Not being able to earn money throughout the year forces people in many rural areas to travel long distances in search of work


Question 4.

Who was Thulasi
(a) Live in towns
(b) Fish catchers
(c) Works in Ramalingams field as a labourer
(d) Large money lender

Answer: (c) Works in Ramalingams field as a labourer


Question 5.

When a group of people live and work together in the same place and share certain common interest they form a
(a) Village
(b) Gang
(c) Community
(d) District

Answer: (c) Community


Question 6.

How much does Bachchu Manjhi earn per day?
(a) Rupees 50
(b) Rupees 100
(c) Rupees 150
(d) Rupees 200

Answer: (b) Rupees 100


Question 7.

Vandana is a:
(a) Architect;
(b) A good tailor;
(c) A dress designer;
(d) A typist

Answer: (c) A dress designer;


Question 8.

Most of the businessman are
(a) Employed by government
(b) Employed by Industries
(c) Employed by others
(d) Self employed

Answer: (d) Self employed


Question 9.

What are readymade clothes sold
(a) Furniture shop
(b) Shoes shop
(c) Garments shop
(d) Chemist shop

Answer: (c) Garments shop


Question 10.

If we feel a problem in our teeth where should we go?
(a) Veterinary clinic
(b) Teacher
(c) Physician
(d) Dentist

Answer: (d) Dentist


Question 11.

According to the survey in Ahmedabad city, how many workers work in the street?
(a) 10%
(b) 12%
(c) 14%
(d) 15%

Answer: (b) 12%


Question 12.

Nirmala is employed:
(a) On regular basis;
(b) On contract basis;
(c) On casual basis;
(d) On self employment

Answer: (c) On casual basis;


Question 13.

Which of the following is not the crop grown in the village
(a) Rice
(b) Cotton
(c) Sugarcane
(d) Mango orchards

Answer: (a) Rice


Question 14.

Kalpattu village is in
(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh

Answer: (b) Tamil Nadu


Question 15.

Economic and social planning comes under which of the following?
(a) Concurrent List
(b) State List
(c) Union List
(d) None of the above

Answer: (a) Concurrent List


Question 16.

What does Vandana do?
(a) Sales woman
(b) Dress designer
(c) Nurse
(d) Peon

Answer: (b) Dress designer


Question 17.

In the Call Centres people can get employment, who can:
(a) Speak in English;
(b) Go outside on tour;
(c) Sell the products;
(d) Work as a labourer.

Answer: (a) Speak in English;


Question 18.

The life of people in urban areas is __ than the rural areas
(a) Same
(b) Highly similar
(c) Slower
(d) Faster

Answer: (d) Faster


Question 19.

Excess of revenue over cost is known as
(a) Foxed cost
(b) Average
(c) Profit
(d) Total cost

Answer: (c) Profit


Question 20.

In our country main occupation of people is:
(a) Servicing
(b) Manufacturing
(c) Agriculture
(d) Construction

Answer: (c) Agriculture


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment