MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 8 Rural Livelihoods with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 8 Rural Livelihoods with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Rural Livelihoods Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 8 Civics Objective Questions.


Question 1.

In which state of India is the village Kalpattu located?
(a) Tamil Nadu
(b) Mumbai
(c) Delhi
(d) Karnal

Answer: (a) Tamil Nadu


Question 2.

In the villages most people depend on:
(a) Fishing
(b) Fruit growing
(c) Pickle making
(d) Agriculture

Answer: (d) Agriculture


Question 3.

Workers who work on land but do not posses any land is
(a) Landless workers
(b) Land full workers
(c) Land sufficient workers
(d) Landless owners

Answer: (a) Landless workers


Question 4.

Which of the following states of India has the highest poverty ratio?
(a) Orissa
(b) Bihar
(c) Punjab
(d) Assam

Answer: (b) Bihar


Question 5.

A man engaged in making iron goods tools, instruments etc
(a) Labour
(b) Potter
(c) Teacher
(d) Blacksmith

Answer: (d) Blacksmith


Question 6.

Which type of food do the people of Tamil Nadu eat?
(a) Idli
(b) Dosa
(c) Upma
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 7.

Which is feature of Chizami village?
(a) People have their own individual fields;
They also work collectively;
(c) They form groups of six or eight
(d) All the above.

(d) All the above.


Question 8.

Nearly _ of all rural families are agricultural labourers
(a) 3/4th
(b) 2/5th
(c) 2/3th
(d) 1/5th

Answer: (b) 2/5th


Question 9.

Which animals milk does Ramalingam sell in local milk cooperatives
(a) Of hybrid – cow
(b) Of hybrid – Goat
(c) Of hybrid – buffalo
(d) Of hybrid – Sheep

Answer: (a) Of hybrid – cow


Question 10.

What is the main occupation of people living in rural areas?
(a) Working in banks
(b) Working in offices
(c) Working on farms
(d) Working at shops

Answer: (c) Working on farms


Question 11.

What is the main crop of village Kalpattu?
(a) Paddy
(b) Wheat
(c) Sweet com
(d) Sugarcane

Answer: (a) Paddy


Question 12.

In the village Kalapattu tea shops are:
(a) Three
(b) Four
(c) Five
(d) Six

Answer: (b) Four


Question 13.

What is the main occupation of people living in rural areas
(a) Working in banks
(b) Working in offices
(c) Working on farms
(d) Working at shops

Answer: (c) Working on farms


Question 14.

Which of the following village is in Tamil Nadu
(a) Kalapattu
(b) Kalpattu
(c) Kallapetu
(d) Kalaput

Answer: (b) Kalpattu


Question 15.

How much land does Ramalingam have ?
(a) 40 acres
(b) 50 acres
(c) 20 acres
(d) 30 acres

Answer: (c) 20 acres


Question 16.

How much land does Ramalingam have?
(a) 20 acres
(b) 30 acres
(c) 40 acres
(d) 60 acres

Answer: (a) 20 acres


Question 17.

What is the working time in paddy field in Kalpattu
(a) 8.30 am to 7.30 pm
(b) 8.30 am to 4.30 pm
(c) 8.30 am to 6.30 pm
(d) 8.30 am to 5.30 pm

Answer: (b) 8.30 am to 4.30 pm


Question 18.

There are people in the village provide _ such as blacksmiths, nurses, teachers , washer men etc
(a) Goods
(b) Services
(c) Non metals
(d) Metal

Answer: (b) Services


Question 19.

People of Chizami village do _ cultivation
(a) Jhum
(b) Terrace
(c) Slash
(d) Tree

Answer: (b) Terrace


Question 20.

Phek district is in
(a) Mizoram
(b) Tripura
(c) Nagaland
(d) Assam

Answer: (c) Nagaland


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment