MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 7 Urban Administration with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 6 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Question 1.

In which of the following are lives faster?
(a) In village
(b) In city
(c) In both (a) and (b)
(d) In none of these

Answer: (b) In city


Question 2.

The municipalities are formed in _ while municipal corporation are formed in
(a) Block, big cities
(b) Small cities, Village cities
(c) Small cities, Big cities
(d) Big cities, Janpads

Answer: (c) Small cities, Big cities


Question 3.

Which of the following is false related to Municipal corporation?
(a) The number of elected representatives varies between fifty and one hundred
(b) The cities with less population have corporation
(c) The area of work is wider
(d) The meeting is presided over by Mayor

Answer: (b) The cities with less population have corporation


Question 4.

After how many years the municipality elections are held.
(a) 3
(b) 5
(c) 7
(d) 2

Answer: (b) 5


Question 5.

Where is the relationship between the neighbours healthier?
(a) In villages
(b) In cities
(c) In hospitals
(d) In dispensaries

Answer: (a) In villages


Question 6.

The main function of the municipal corporation is to look after the need of
(a) Ministers
(b) Profession
(c) Officers
(d) City dwellers

Answer: (d) City dwellers


Question 7.

Tehsildar perform the following function except
(a) He supports the work of Patwari
(b) Make sure that land records are properly maintained
(c) Professional tax is collected
(d) It is a land revenue officer

Answer: (c) Professional tax is collected


Question 8.

The Municipal corporation in Delhi
(a) M.C.D.
(b) O.C.D.
(c) P.C.D.
(d) M.D.C.

Answer: (a) M.C.D.


Question 9.

What type of game were Mala and her friends playing in the street?
(a) Hockey
(b) Cricket
(c) Football
(d) Badminton

Answer: (b) Cricket


Question 10.

Patwari is also known as
(a) Kanungo
(b) Lekhpal
(c) Village officer
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 11.

What is the system of Local Self Government on the Panchayati raj set up?
(a) Four tier at Sabha, Village, District and Block
(b) Three tier structure at village, Block and District level
(c) Single tier at block level
(d) Two tier structure at village, Block

Answer: (b) Three tier structure at village, Block and District level


Question 12.

The tax houses, shops, hotels is referred to as __
(a) entertainment tax
(b) Property tax
(c) land tax
(d) troll tax

Answer: (b) Property tax


Question 13.

What was broken by the ball hit by Rehana?
(a) Window glass
(b) Street light
(c) Glass of a car
(d) None of these

Answer: (b) Street light


Question 14.

According to which act son, daughter and their mothers can get equals shares in the land
(a) Property Succession Amendment Act
(b) Hindu Succession Amendment Act
(c) Land Succession Amendment Act
(d) Family Succession Amendment Act

Answer: (b) Hindu Succession Amendment Act


Question 15.

Patwari perform the following function except
(a) Measures land
(b) Maintains and updates the records of the village
(c) The Patwari is also responsible for organising the collection of land revenue from the farmers and parts
(d) Levying taxes

Answer: (d) Levying taxes


Question 16.

The Head of Administrative of Municipal corporation is called
(a) Mayor
(b) Sarpanch
(c) Municipal Commissioner
(d) Councillor

Answer: (c) Municipal Commissioner


Question 17.

The uncollected garbage attracts dogs, rats, mosquitoes and flies, so we should
(a) cover them
(b) keep them open
(c) throw them on to the roads
(d) throw them here and there

Answer: (a) cover them


Question 18.

If any house keeping staff does not do his duty, whom should we contact?
(a) Sanitation engineer
(b) Local police station
(c) Councillor
(d) Chief Minister

Answer: (a) Sanitation engineer


Question 19.

What was Gangabai protesting about?
(a) The garbage was not removed for several days
(b) She wanted to open a hospital
(c) She wanted to open a school
(d) None of these

Answer: (a) The garbage was not removed for several days


Question 20.

Why was Gangabai loved and respected?
(a) For her being active citizen
(b) For her being lazy citizen
(e) For helping the poor
(d) For all of these

Answer: (a) For her being active citizen


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment