MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 6 Rural Administration with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 6 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Question 1.

How many villages are there in India approximately?
(a) One lakh
(b) Three lakhs
(c) Four lakhs
(d) Six lakhs

Answer: (d) Six lakhs


Question 2.

SHO is the head of:
(a) Tehsil
(b) District
(c) Police Station

Answer: (c) Police Station


Question 3.

The primary part of the three tier system of Panchayati Raj is
(a) Janpad
(b) Zila Sabha
(c) Village Panchayat
(d) Zila Samiti

Answer: (c) Village Panchayat


Question 4.

The person who inherit the property of a person after his death
(a) His Daughter
(b) His Son
(c) His Wife
(d) Son, Daughter and their wife

Answer: (a) His Daughter


Question 5.

What was the occupation of Mohan’s friend?
(a) Running a post-office
(b) Running a cloth-shop
(c) Running a clinic
(d) Running a chemist shop

Answer: (a) Running a post-office


Question 6.

In the poem “ A daughter’s wish”, daughter wishes
(a) Silk and gold
(b) A piece of land
(c) Dowry

Answer: (b) A piece of land


Question 7.

SHO is the head of:
(a) Tehsil
(b) District
(c) Police Station

Answer: (c) Police Station


Question 8.

Urbanization means the increase in the proportion population of a country who live in the
(a) Village areas
(b) Urban areas
(c) Rural areas
(d) District areas

Answer: (b) Urban areas


Question 9.

Who does the work of measuring land and keeping land record?
(a) Doctor
(b) Chemist
(c) Patwari
(d) All of these

Answer: (c) Patwari


Question 10.

Raghu had shifted the bund by a few feet in the field of:
(a) Patwari
(b) Tehsildar
(c) Mohan

Answer: (c) Mohan


Question 11.

Secretary of the Gram Sabha is appointed by the
(a) Government
(b) People
(c) Wards
(d) Panchayat

Answer: (a) Government


Question 12.

Land records at the village level are taken care of by the __
(a) Chaukidars
(b) Tehsildar
(c) District collector
(d) Kanungo

Answer: (d) Kanungo


Question 13.

Patwari is also known as
(a) lekhpal
(b) karamchari
(c) village officer
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Question 14.

Who is called Revenue Officer?
(a) SD
(b) Patwari
(c) Tehsildar

Answer: (c) Tehsildar


Question 15.

What was the occupation of Mohan’s friend?
(a) Running a post-office
(b) Running a cloth-shop
(c) Running a clinic
(d) Running a chemist shop

Answer: (a) Running a post-office


Question 16.

Nagar Panchayat has a term of
(a) 2 years
(b) 5 years
(c) 6 years
(d) None of these

Answer: (b) 5 years


Question 17.

What is other work of Patwari?
(a) Selling medicine
(b) Collection of land revenue
(c) Growing crops in a field
(d) None of these

Answer: (b) Collection of land revenue


Question 18.

Hindu Succession Amendment Act was introduced in the year:
(a) 2005
(b) 2006
(c) 2007

Answer: (a) 2005


Question 19.

The city of _ had plague scare in 1994
(a) Surat
(b) Raipur
(c) Nasik
(d) Manipur

Answer: (a) Surat


Question 20.

Name the person/ persons who inherit the property of a person after his death,
(a) His sons
(b) His daughters
(c) His wife
(d) Sons, daughters and their mother

Answer: (d) Sons, daughters and their mother


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment