MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati Raj with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati raj with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Panchayati raj Class 6 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well


Question 1.

Where do people directly participate and seek answers from their elected representatives?
(a) Gram Panchayat
(b) Parliament House
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (a) Gram Panchayat


Question 2.

Block Development Officer is the officer of:
(a) Block
(b) Village
(c) District

Answer: (a) Block


Question 3.

Who is the head of the Tehsil
(a) Lekhpal
(b) Mayor
(c) Tehsildar
(d) BDO

Answer: (c) Tehsildar


Question 4.

The Gram Panchayat has a Secretary who is also the Secretary of the
(a) District
(b) Gram Sabha
(c) Village
(d) Gram Block

Answer: (b) Gram Sabha


Question 5.

Who is called the Sarpanch?
(a) Member of Panchayat
(b) Villagers
(c) Panchayat Head
(d) All of these

Answer: (c) Panchayat Head


Question 6.

Panchayati Raj System was adopted in:
(a) 1990
(b) 1992
(c) 2000

Answer: (b) 1992


Question 7.

To whom did Mohan meet at the police station to complain about what had happened with him
(a) SHO
(b) HO
(c) SI
(d) ASI

Answer: (a) SHO


Question 8.

The Gram Panchayat is elected for
(a) Four years
(b) Five years
(c) Two years
(d) Six years

Answer: (b) Five years


Question 9.

Who appoints Secretary of Gram Panchayat?
(a) Government
(b) Ordinary person
(c) Election Commissioner
(d) Landlord of village

Answer: (a) Government


Question 10.

Gram Sabha is a:
(a) Body of unemployed
(b) Body of all people
(c) Body of farmers only

Answer: (b) Body of all people


Question 11.

What was the occupation of Mohan’s friends
(a) Running’s post office
(b) Running’s a clinic
(c) Running’s Chemist shop
(d) Running’s A readymade shop

Answer: (a) Running’s post office


Question 12.

The __ that takes care of street lights, garbage collection, water supply, keeping the streets and the market clean
(a) Block
(b) Gram Panchayat
(c) Municipal Council
(d) Municipal Corporation

Answer: (d) Municipal Corporation


Question 13.

Who is responsible for calling the meeting of Gram Sabha?
(a) President of Gram Sabha
(b) Panchs of Gram Panchayat
(c) Secretary of Gram Sabha
(d) None of these

Answer: (c) Secretary of Gram Sabha


Question 14.

Panch is elected from:
(a) For Whole Gram Sabha
(b) For a Whole Panchayat
(c) For a ward

Answer: (c) For a ward


Question 15.

District collector is also known as
(a) Landowner
(b) Superintendent
(c) District Magistrate
(d) Zamindar

Answer: (c) District Magistrate


Question 16.

Surat had a plague in 1994 because
(a) It was a dirtiest city
(b) It was densely populated
(c) It a cleanest city
(d) It was political city

Answer: (a) It was a dirtiest city


Question 17.

Who was the earlier Zamindar?
(a) Sukhi Bhai
(b) Amir Chand
(c) Birju
(d) Anwar

above


Question 18.

Each village panchayat is divided into:
(a) Groups
(b) Sections
(c) Wards

Answer: (c) Wards


Question 19.

The Gram Panchayat has a Secretary who is also the Secretary of the
(a) District
(b) Gram Sabha
(c) Village
(d) Gram Block

Answer: (b) Gram Sabha


Question 20.

What are the works of Gram Panchayat?
(a) Maintain roads of villages
(b) School buildings in villages
(c) Collecting local taxes
(d) All of these

Answer: (d) All of these


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment