MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 4 Key Elements of a Democratic Government with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 4 Key Elements of a Democratic Government with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Key Elements of a Democratic Government Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.


Question 1.

Who was shocked after hearing the story of earlier South Africa?
(a) Maya Naidoo
(b) Maya’s Mother
(c) Hector
(d) None of these

Answer: (a) Maya Naidoo


Question 2.

Apartheid is discrimination on the ground of:
(a) Race
(b) Wealth
(c) Religion

Answer: (a) Race


Question 3.

The Indian _ lays down the basic rules that have to be followed by everyone
(a) Constitution
(b) Parliament
(c) Court
(d) Law

Answer: (a) Constitution


Question 4.

The right to vote enables people to elect their
(a) Law
(b) Parliament
(c) Constitution
(d) Representatives

Answer: (d) Representatives


Question 5.

What does Apartheid mean?
(a) Allowed
(b) Separation
(c) Not allowed
(d) All of these

Answer: (b) Separation


Question 6.

King is related to:
(a) Democratic
(b) Monarch
(c) Both (a) and (b)

Answer: (b) Monarch


Question 7.

It is condition in which all citizens are guaranteed descent standard of life
(a) Social justice
(b) Economic justice
(c) Technological justice
(d) Political justice

Answer: (b) Economic justice

Answer: (b) Economic justice


Question 8.

South Africa became a democratic country in
(a) 1990
(b) 1992
(c) 1994
(d) 1996

Answer: (c) 1994


Question 9.

What was the state of ambulances for black people in South Africa?
(a) Fully equipped
(b) Not equipped
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (b) Not equipped


Question 10.

Which of the following party fought against the system of apartheid?
(a) The African Party
(b) The African National Congress
(c) Both (a) and (b)

Answer: (b) The African National Congress


Question 11.

Conflicts occur when people of _ cultures, religions, regions or economic backgrounds do not get along with each other
(a) Two
(b) Different
(c) Same
(d) Three

Answer: (b) Different


Question 12.

Quiet flows the Cauvery despite being at the centre of heated conflict between two states for the last
(a) 20 years
(b) 40 years
(c) 30 years
(d) 10 years

Answer: (c) 30 years


Question 13.

When was Hector killed by the police bullets?
(a) On 30 April 1966
(b) On 30 April 1976
(c) On 30 April 1986
(d) On 30 April 1996

Answer: (b) On 30 April 1976


Question 14.

Dispute between Karnataka and Tamil Nadu is related to:
(a) Distribution of Mines
(b) Distribution of water
(c) Distribution of land

Answer: (b) Distribution of water


Question 15.

The jurisdiction covering the Andaman and Nicobar islands falls under the supervision of __:
(a) A circuit bench of the Bombay High Court at Port Blair
(b) A circuit bench of the Madras High Court at Port Blair
(c) A circuit bench of the Kolkata High Court at Port Blair
(d) A circuit bench of Supreme Court of India at Port Blair

Answer: (c) A circuit bench of the Kolkata High Court at Port Blair


Question 16.

In India, before Independence, only a __ was allowed to vote
(a) All people
(b) Small minority
(c) King and his family
(d) Poor

above


Question 17.

Who was the leader of African National Congress?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Nelson Mandela
(c) Pt. Jawaharlal Nehru
(d) Bill Clinton

above


Question 18.

It is condition in which all citizens are guaranteed descent standard of life
(a) Social justice
(b) Economic justice
(c) Technological justice
(d) Political justice

Answer: (b) Economic justice


Question 19.

Mettur and Krishna Sagar dam is situated on which river
(a) Kaveri
(b) Tungabhadra
(c) Godavari
(d) Krishna

Answer: (a) Kaveri


Question 20.

__ a group of people who led the struggle against apartheid
(a) ANC
(b) AAP
(c) AMC
(d) AFC

Answer: (a) ANC


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment