MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 3 What is Government with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 3 What is Government with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the What is Government Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.


Question 1.

What do governments do for their people?
(a) Build the roads and schools
(b) Supply the electricity
(c) Take action on social issues
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 2.

The highest court of judgment is:
(a) Supreme Court
(b) High Courts
(c) Both (a) and (b)

Answer: (a) Supreme Court


Question 3.

A mark is put on the finger to make sure that a person casts only______
(a) Three vote
(b) One vote
(c) No vote
(d) Two vote

Answer: (b) One vote


Question 4.

On which level does Indian government take decision to maintain peaceful relations with U.S.S.R
(a) Micro
(b) Central
(c) State
(d) Local

Answer: (b) Central


Question 5.

Krishna Raja Sagara Dam in
(a) Tamil Nadu
(b) Odisha
(c) Karnataka
(d) Kerala

Answer: (c) Karnataka


Question 6.

Which agency of the government does the job of protecting the boundaries of the country and maintaining peaceful relations with other countries?
(a) Gram Panchayat
(b) Ministry of Foreign Affairs
(c) Ministry of Defence
(d) Both (b) and (c)

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 7.

When did American women get the right to vote?
(a) 1940
(b) 1920
(c) 1931

Answer: (b) 1920


Question 8.

What does the Government make for everyone to follow
(a) Law
(b) Rules
(c) Decisions
(d) Relations

Answer: (a) Law


Question 9.

The citizens of the country have the right to approach the __ if they feel there is violation of any law by an individual or by the government
(a) Lawyer
(b) Parliament
(c) Hospital
(d) Court

Answer: (d) Court


Question 10.

The citizens of the country have the right to approach the __ if they feel there is violation of any law by an individual or by the government
(a) Lawyer
(b) Parliament
(c) Hospital
(d) Court

Answer: (d) Court


Question 11.

On which level does Indian Government take decision to maintain peaceful relation with U.S.S.R.?
(a) Local level
(b) State level
(c) Central level
(d) None of these

Answer: (c) Central level


Question 12.

Democracy is a form of government chosen by the
(a) Minister
(b) People
(c) King
(d) President

Answer: (b) People


Question 13.

What do governments do for their people
(a) Build house for them
(b) Take action on people personal issues
(c) Do not supply electricity
(d) Construction of roads

Answer: (d) Construction of roads


Question 14.

The _ level would mean that which covers an entire state like Haryana or Assam.
(a) National
(b) State
(c) Universal
(d) Local

Answer: (b) State


Question 15.

At which level does the government work?
(a) Internal and External
(b) Micro and Macro
(c) Small and Big
(d) Local, state and national

Answer: (d) Local, state and national


Question 16.

Any person who is caught driving without licence can be?
(a) jailed
(b) fined a large sum of money
(c) both (a) and (b)
(d) none of them

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 17.

Zimbabwe attain independence from whom?
(a) From White majority rule
(b) From White minority rule
(c) From Americans
(d) From British rule

Answer: (b) From White minority rule


Question 18.

A mark is put on the __ to make sure that a person casts only one vote
(a) Head
(b) Palm
(c) Finger
(d) Elbow

Answer: (c) Finger


Question 19.

What is an important part of the government
(a) Public schools
(b) Courts
(c) Parliament
(d) Private company

Answer: (c) Parliament


Question 20.

The _ level means in the village, town or locality.
(a) State
(b) National
(c) Local
(d) Universal

Answer: (c) Local


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.


Leave a Comment