MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 2 Diversity and Discrimination with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 2 Diversity and Discrimination with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Diversity and Discrimination Class 6 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.


Question 1.

Which of the following is not a suitable reason responsible for discrimination?
(a) Different religion
(b) Different language
(c) Different choice

Answer: (c) Different choice


Question 2.

How many languages are spoken in India?
(a) More than 600
(b) More than 1600
(c) More than 2600
(d) More than 3600

Answer: (b) More than 1600


Question 3.

Who delivered the speech on the eve of independence
(a) Rajendra Prasad
(b) M.K.Gandhi
(c) Indira Gandhi
(d) Pt Nehru

Answer: (d) Pt Nehru


Question 4.

Ladakh is also called
(a) Little China
(b) Little Tibet
(c) Little Japan
(d) Little Afghanistan

Answer: (b) Little Tibet


Question 5

A common stereotype about __ is that they are not interested in educating girls and therefore do not send girls to school.
(a) Hindu
(b) Sikh
(c) Muslims

Answer: (c) Muslims


Question 6.

Which of the following is NOT the feature of geographical diversity
(a) India is geographically divided into four equal part
(b) India is a vast country
(c) Some part of India are very fertile
(d) There are many numbers of races in India

Answer: (d) There are many numbers of races in India


Question 7.

Which of the following is not a suitable reason responsible for discrimination?
(a) Different religion
(b) Different language
(c) Different choice

Answer: (c) Different choice


Question 8.

According to government Dalits are __ .
(a) Scheduled castes
(b) Scheduled tribes
(c) Generals

Answer: (a) Scheduled castes


Question 9.

What does crying mean?
(a) A sign of weakness
(b) A sign of healthiness
(c) A sign of bravery
(d) None of these

Answer: (a) A sign of weakness


Question 10.

Which is Tibetan national epic?
(a) Mahabharata
(b) Kesar Saga
(c) Ramayana
(d) None of them

Answer: (b) Kesar Saga


Question 11.

Who discovered the sea route to India
(a) Americans
(b) Portuguese
(c) Dutch
(d) Buddhist

Answer: (b) Portuguese


Question 12.

How many major religions are in the world?
(a) One
(b) Ten
(c) Six

Answer: (c) Six


Question 13.

What term do we use for disabled person?
(a) Challenged person
(b) Ordinary
(c) Geneous
(d) None of these

Answer: (a) Challenged person


Question 14.

The weaker and backward sections of the society are protected by the
(a) State
(b) Tribes
(c) Dalits
(d) Public

Answer: (a) State


Question 15.

How can we be prejudiced about many things?
(a) People’s religious beliefs
(b) The colour of people’s skin
(c) The region they come from
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 16.

Which of the following work is not considered low?
(a) Hair cutting
(b) Garbage picking
(c) Teaching

Answer: (c) Teaching


Question 17.

What is a common stereotype about Muslims?
(a) That they are not interested in educating girls
(b) That they are interested in educating girls
(c) That some of them are poorer
(d) None of these

Answer: (a) That they are not interested in educating girls


Question 18.

Islam was introduced in this region more than _ ago and there is a significant Muslim population here.
(a) Five hundred years
(b) Two hundred years
(c) Three hundred years
(d) Four hundred years

Answer: (d) Four hundred years


Question 19.

Who belongs to the Mahar caste
(a) Jawahar lal Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) Rajendra Prasad
(d) B.R.Ambedkar

Answer: (d) B.R.Ambedkar


Question 20.

Ladakh is also called
(a) Little China
(b) Little Tibet
(c) Little Japan
(d) Little Afghanistan

Answer: (b) Little Tibet


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment