MCQ Questions for Class 6 Civics: Ch 1 Understanding Diversity

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 1 Understanding Diversity with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Understanding Diversity Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.


Question 1.

Pashmina is famous product of:
(a) Ladakh
(b) Kerala
(c) UP

Answer: (a) Ladakh


Question 2.

To which caste does Sameer Ek belong?
(a) Muslim
(b) Hindu
(c) Sikh
(d) None of these

Answer: (b) Hindu


Question 3.

People in Ladakh keep
(a) Bull
(b) Sheep
(c) Cow
(d) Dog

Answer: (b) Sheep


Question 4.

Which is the major product grown in Kerala?
(a) Cotton
(b) Spices like cloves
(c) Wool
(d) Maize

Answer: (b) Spices like cloves


Question 5.

What made Kerala an attractive place for trade?
(a) Pashmina
(b) Sheep meat
(c) Spices

Answer: (c) Spices


Question 6

What does Sameer Ek do?
(a) Goes to school
(b) Sells the newspapers
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (b) Sells the newspapers


Question 7.

Respect and safeguard is the matter of
(a) Revenge
(b) Safety
(c) Respectful
(d) Priority

Answer: (d) Priority


Question 8.

Name the religion which reached Tibet via Ladakh
(a) Jainism
(b) Hindu
(c) Buddhism
(d) Christian

Answer: (c) Buddhism


Question 9.

Kerala and Ladakh is similar in:
(a) Both regions were influenced by Chinese and Arab traders.
(b) Both regions are producer of Pashmina
(c) Both regions having same climate.

Answer: (a) Both regions were influenced by Chinese and Arab traders.


Question 10.

Which caste does Sameer Do belong to?
(a) Hindu
(b) Muslim
(c) Sikh
(d) Christian

Answer: (b) Muslim


Question 11.

Which one of the given product is cultivated in Ladakh
(a) Wool
(b) Maize
(c) Cotton
(d) Spices

Answer: (a) Wool


Question 6.

Which language does Sameer Do speak?
(a) Sanskrit
(b) Hindi
(c) Spanish
(d) English

Answer: (b) Hindi


Question 12.

The Apostle of Christ came in Kerala about:
(a) 1000 years ago
(b) 1500 years ago
(c) 2000 years ago

Answer: (c) 2000 years agodi


Question 13.

Which region/state produces the Pushmina wool?
(a) Ladakh
(b) Jamshedpur
(c) Kolkata
(d) Delhi

Answer: (a) Ladakh


Question 14.

The utensils used for frying cheenavala are called
(a) Cheenapatti
(b) Cheenatawa
(c) Cheenachatti
(d) Cheenapan

Answer: (c) Cheenachatti


Question 15.

Ladakh is
(a) Dense forest region
(b) Cold desert
(c) Hot desert
(d) Forest region

Answer: (b) Cold desert


MCQ Questions for Class 6 SST History with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Geography with Answers

MCQ Questions for Class 6 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment