Limestone and Building Materials Exam Questions – Set 20

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The process of manufacturing steel by heating short lengths of wrought iron bars mixed with charcoal in fire clay crucibles and collecting the molten iron into moulds, is known as

(A) Cementation process
(B) Crucible process
(C) Bessemer process
(D) Open hearth process

Answer: (B) Crucible process


Q2. Plastic asphalt is

(A) Used as a water proofing layer over roof
(B) A mixture of cement and asphalt
(C) A natural asphalt
(D) A refinery product

Answer: (B) A mixture of cement and asphalt


Q3. Iron ore may contain

(A) Carbon
(B) Silicon
(C) Phosphorus and manganese
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. The rock generally used for roofing, is

(A) Granite
(B) Basalt
(C) Slate
(D) Pumice

Answer: (C) Slate


Q5. Pick up the correct statement from the following:

(A) Rusting is caused due to combined action of air, moisture and carbon dioxide
(B) During rusting, first ferrous bicarbonates are formed
(C) On further oxidation ferrous bicarbonates get converted to ferric bicarbonates
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) Plastics are chemical resistant
(B) Plastics are durable
(C) Plastics are ductile
(D) Plastics are excellent electric insulators

Answer: (C) Plastics are ductile


Q7. The lime which contains mainly calcium oxide and slacks with water, is

(A) Fat lime
(B) Quick lime
(C) Hydraulic lime
(D) Poor lime

Answer: (B) Quick lime


Q8. The commonly used base for iron and steel work, is

(A) Red lead
(B) Zinc white
(C) White lead
(D) Titanium white

Answer: (A) Red lead


Q9. The cracks caused by shrinkage of the exterior surface of the wood exposed to atmosphere, are called:

(A) Radial shakes
(B) Heart shakes
(C) Wind cracks
(D) Twisted fibres

Answer: (C) Wind cracks


Q10. The standard size of masonry bricks, is

(A) 18 cm × 8 cm × 8 cm
(B) 19 cm × 9 cm × 9 cm
(C) 20 cm × 10 cm × 10 cm
(D) 21 cm × 11 cm × 11 cm

Answer: (B) 19 cm × 9 cm × 9 cm


Q11. For high grade instruments the steel preferred to, is

(A) Cast steel
(B) Bessemer steel
(C) Mild steel
(D) Whitworth compressed steel

Answer: (A) Cast steel


Q12. Pig iron is manufactured from the ores by

(A) Dressing
(B) Calcination and roasting
(C) Smelting
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. The proportions of charcoal, saltpetre and sulphur in gun powder by weight, are respectively:

(A) 15, 75, 10
(B) 75, 10, 15
(C) 10, 15, 75
(D) 10, 75, 15

Answer: (A) 15, 75, 10


Q14. Bitumen felt is used for

(A) Water proofing
(B) Damp proofing
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)

Answer: (C) Both (A) and (B)


Q15. Pick up the correct statement from the following:

(A) The plywoods do not split or crack due to changes in atmosphere
(B) The commercial plywoods are available upto 150 cm wide and upto 300 cm long
(C) The plywoods possess uniform tensile strength in all directions
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment